Suriye, Türkiye'den adım bekliyor

Suriye'nin son Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan, Suriye'nin Türkiye'den somut adımlar beklediğini söyledi. Vatan Partisi'nin Suriye'ye gerçekleştireceği ziyaret ise ertelendi.
Ankara Masası
|
21 Eylül 2022, Çarşamba - 16:45
Suriye, Türkiye'den adım bekliyor

Türkiye'nin Suriye’de Beşar Esad yönetimiyle diyaloğa açık kapı bıraktığı açıklamalar gündemdeki yerini koruyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen ay yaptığı "Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok. Devletler arasında siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz" açıklamaları diyalog sürecine girildiğini gösteriyor.

"Suriye somut adım bekliyor"

Suriye'nin son Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan, Türkiye ile Suriye arasında ilişkilerin normalleşmesi sürecinde sınırlı da olsa bir ilerleme olduğunu, gelinen noktada Şam'ın Türkiye'den somut bir adım beklediğini söyledi.

Şam'dan telefon yoluyla BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Kabalan, Türkiye’deki gelişmelerin Suriye'de hem kamuoyunda hem de hükümet çevrelerinde dikkatle takip edildiğini belirtti.

Kabalan, Şam'ın normalleşme konusunda henüz resmi bir açıklama yapmadığını çünkü Türkiye'den somut bir adım beklediğini kaydederek “Hepimiz olayların nasıl gelişeceğini, Erdoğan ve diğer Türk yetkililer tarafından Suriye ile ilişkilerin yeniden başlaması konusunda yapılan açıklamaların somutlaşıp somutlaşmayacağını bekliyoruz” dedi.

Eski büyükelçi, “Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi kesinlikle Suriye halkının ve Suriye devletinin çıkarınadır. Belki de yeni bir dünya düzenini gözlemliyoruz. Ukrayna'daki savaş birçok ülke üzerinde etkide bulundu. Bölgenin çeşitli parçalarında yaşanan gerilimler ise daha önce çok daha sert bir tutum alan ülkeleri, yeni açılımlara ikna etti. Dolayısıyla koşullar bugün Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden geliştirilmesi için daha uygun” ifadelerini kullandı.

Doğu Perinçek'in Suriye ziyareti ertelendi

Öte yandan  Suriye’nin davetiyle Vatan Partisi olarak bir heyet halinde Şam’a gidip rejimle görüşeceklerini açıklayan Doğu Perinçek, ziyaretin ertelendiğini duyurdu.

Perinçek "Suriye ziyaretimiz olacak, oradan tarih bekliyoruz. Suriye devletinden ‘Beşar Esad’ın bazı uluslararası gezileri olacak. O geziler sırasında gelmenizi doğru bulmuyoruz. Beşar Esad’la görüşmenizi istiyoruz’ dediler." ifadelerini kullandı.

Suriye-Türkiye istihbaratları görüşüyor

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan'ın son haftalarda Şam'ı ziyaret ederek, Suriye İstihbarat Şefi Ali Memlük ile çok sayıda görüşme gerçekleştirdiği iddia edildi.

Fidan-Memlük görüşmelerinde iki ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya getirilmesinin ele alındığı kaydedildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1794301/suriye-turkiyeden-adim-bekliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.