İngiliz Financial Times'tan "muhalefet bloğu dağılıyor" yorumu

Financial Times, Türkiye’de yerel seçimlerde birlikte hareket ederek başarıya ulaşan muhalefet bloğunun dağılmaya başladığı öne sürdü.
Ersin Küçükbarak
|
22 Eylül 2022, Perşembe - 11:31
İngiliz Financial Times'tan "muhalefet bloğu dağılıyor" yorumu

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times, Türkiye’deki muhalefetin stratejisini analiz etti.

Gazetenin Türkiye muhabiri Laura Pitel imzalı haberde, Türkiye’de yerel seçimlerde birlikte hareket ederek başarıya ulaşan muhalefet bloğunun dağılmaya başladığı öne sürüldü.

 Haberde, “Gelecek yılki seçimlerde büyük umutları olan koalisyonun yüzeyinde çatlaklar oluştu ve dağılmamak için çabalıyor” denildi.

“Önce kendi adaylarına oy verebilirler”

Financial Times’ın haberinde, Hem HDP hem de İyi Parti’nin ilk turda kendi adaylarıyla cumhurbaşkanlığı oylamasına çıkma kararı alıp eğer olursa ikinci turda Erdoğan karşısında kalan adaya destek verebilecekleri dile getirildi.

 “Çay bile içmeyi reddediyor”

Bazı muhalefet partileri arasındaki ilişkilerin çok kırılgan olduğunu öne süren gazete, “Teoride Erdoğan’a karşı birleşmesi gereken parti liderleri birlikte çay bile içmeyi reddediyor” yorumunu yaptı. İyi Parti’nin lideri Meral Akşener’in HDP ile aynı masaya asla oturmayacağını söylemesi üzerine HDP’den de benzer bir yanıt geldiğine dikkat çeken gazete, Erdoğan ve AKP yanlısı medyanın da bu gerilimi kullanarak ittifakı bozmaya çalıştığını aktardı.

 "Giderek büyüyen strateji anlaşmazlığı var"

Yüksek enflasyon, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ve yaşam standartlarının keskin bir şekilde düşmesiyle birlikte Erdoğan’ın anketlerde güç kaybettiğini yazan gazete, “İttifakın merkezinde CHP ve İyi Parti var. Her ne kadar iki partinin lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener birlikte çalışmaya baş koysa da aralarında gelecek seçim için derin ve giderek büyüyen strateji anlaşmazlığı var” değerlendirmesinde bulundu.

Ortak aday gerilimi

İttifak içindeki en büyük gerilimin ortak aday konusu olduğuna dikkat çekilirken Kılıçdaroğlu’nun kendisini aday göstermek istediği ve Akşener’in ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı aday göstermek istediği hatırlatıldı.

Haberde şunlar dile getirildi:
"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Akşener, kamuoyu önünde birlikte çalışmaya kararlı olsa da, yaklaşan seçim stratejisi üzerinde derin ve büyüyen çatlaklar var. Gerilimin en büyük kaynağı, ortak adayın kimin olacağıyla ilgili.

"Kılıçdaroğlu kendini öne sürmeye kararlı "

73 yaşındaki Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı yenme olasılığının birkaç alternatiften daha düşük olduğunu söyleyen anketlere rağmen, kendini öne sürmeye kararlı. Akşener, (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı) Mansur Yavaş'ı aday göstermeyi tercih ediyor. Ancak Kılıçdaroğlu, bunu kamuoyu önünde dışladı.

Babacan ile Kılıçdaroğlu arasında gizli anlaşma iddiası

Bir başka endişe kaynağı da İyi Parti yetkililerinin Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın eski ekonomi şefi Ali Babacan başkanlığındaki DEVA gibi daha küçük partilerle gizli anlaşmalar yapacağına dair korkuları. Kılıçdaroğlu'nun, kendi adaylığına verdiği destek karşılığında Babacan'a ekonomi yönetimini vaat etmesinden korkuyorlar.

İyi Parti CHP’nin HDP’ye yönelik açıklığından rahatsız oldu

İyi Parti, Kılıçdaroğlu'nun, altı partili muhalefet ittifakının bir parçası olmayan HDP'ye yönelik açıklığından da rahatsız oldu. İyi Parti yetkilileri, bunu Kılıçdaroğlu'nun kendi adaylığına destek sağlama çabasının bir parçası olarak değerlendiriyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1795436/ingiliz-financial-timestan-muhalefet-blogu-dagiliyor-yorumu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.