Mehmet Ali Kulat son seçim anketindeki sonuçları paylaştı

MAK Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Ali Kulat, bu yıl gerçekleştirilen 8 anketin 7'sinden AK Parti'nin oy oranının yüzde 30'un altında seyrettiğini belirti. Kulat, EYT, sosyal konut, 3600 konularının gündeme alınmasıyla AK Parti oylarının yüzde 31 civarına yükseldiğini ifade etti. Muhalefetin oy oranlarına da değinen Kulat, İYİ Parti'nin yüzde 15'in altına düşmediğini, CHP'nin ise yüzde 25-26 bandında olduğunu söyledi.
Ankara Masası
|
29 Eylül 2022, Perşembe - 09:25
Mehmet Ali Kulat son seçim anketindeki sonuçları paylaştı

MAK Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Ali Kulat, partilerin son oy oranlarına ilişkin Sözcü gazetesine açıklamalarda bulundu.

30 büyükşehir dışında 40 ilde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kulat, sahaya   5 bin 750 kişiyle çıktıklarını 60 binin civarında vatandaşın kapısını çaldıklarını ancak ankete katılım oranının 3'te 1 oranında düştüğünü aktardı.

Kulat, "  İnsanlar değişik şekilde kendilerinin kamufle yani ne bileyim deşifre olmasından endişe ediyorlar. Genellikle muhalif seçmendir bu. Yeni kurulan partilerde görünmek farklı sıkıntılara neden oluyor." dedi.

Yılda 12 anket gerçekleştirdiklerini belirten Kulat, bunların çoğunun siyasi olduğunun altını çizdi.

AK Parti oylarında artış


Son gerçekleştirdikleri ankete ilişkin "Biz 2022 yılı içerisinde yaptığımız 8 araştırmanın 7'sinde Ak Parti'yi yüzde 30'un altında gördük. Hatta yüzde 26,5'a kadar indiği oldu" diyen Kulat, "Son ankette konut, EYT'nin (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) çözüleceği gibi, 3600 vesaire. Bunlar şu anda Ak Parti'nin oy oranını yüzde 31'e kadar çıkardı" dedi.


Kulat devamında da şunları kaydetti:

"Aynı şekilde MHP'de de çok küçük bir toparlanma gözlemleniyor. Bunda da hem ittifakın ortağı olmasının hem de Devlet Bahçeli'nin peş peşe mitinglerinin etkisi var. Bu seçmende bir moral ve motivasyon oluşturur. 6,5-7'de oy oranı gözüken MHP, belki önümüzdeki süreçte bu trend devam ederse daha yukarıya doğru çıkabileceğini gösteriyor. Bu da doğal olarak Millet İttifakı'nda küçük oy kayıpları anlamına gelmektedir. Yani bir tarafı yükselirken diğer taraf düşüyor.

"İYİ Parti yükseliş istikararlı"

CHP'nin oy oranı yüzde 25-26 bandında seyrediyor. Bu bazı aylarda 27'ye kadar çıktı. İYİ Parti'de istikrarlı bir yükseliş var. 8 araştırmamızda hiç 15'in altına düşmedi. 17'ye çıktığı, 16'ya indiği oluyor ama böyle bir bantta seyrediyor. Bulundukları ittifakın hükümet olma umudu oluşursa orada bir yükseliş olur.

Aday Kılıçdaroğlu olursa, CHP'nin oy oranı

Millet İttifakı'nın adayı, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olursa, CHP için yüzde 30'u bekleyebiliriz. Ama yine bir günde olmaz bir zaman diliminde olur. Gittikçe yukarıya doğru bir trend yakalar. Bu niye öyledir? Çünkü seçmenin bir kısmı pragmatist (yararcı) seçmendir. Seçmen genelde pragmatisttir ama daha pragmatik bir seçmen grubu vardır. Gücü sever seçmen ve o gücün cumhurbaşkanı olacağını görürse orada konumlanmak ister. Bu eşyanın ve insanın tabiatıyla çok yakından ilgilidir onu söyleyelim. Bu aslında aynı ittifakın içerisindeki oy oranı itibariyle daha düşük partileri de etkiler. Yeni kurulan partinin diyelim ki oy oranı yüzde 2'dir. O parti ittifakın içerisinde yer alırsa ama seçilecek ittifakın içerisinde toplumsal rüzgarı arkasına almış iktidarın içerisinde yer alırsa 3'e, 4'e çıkabilir. Ama tam tersi aynı parti zayıf bir yerde ya da ittifak dışı bir yerde yer alırsa da bir anda silinebilir. Çok aşağılara doğru inebilir."

"Bizim için de zor"

"İttifakların bu kadar belirgin olduğu ve siyaseti şekillendirdiği bir dönemi ilk defa yaşıyoruz. Araştırma firmaları açısından da zor bir süreç" diyen Kulat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü seçmenin iç geçirgenliği de çok farklı. Bakın eskiden Ak Parti seçime yakın sertleştiğinde avantaj elde ediyordu. Çünkü, CHP vardı. Türkiye'de sağ, sol geçirgenliği çok fazla yoktur. 70'e 30 ya da 65'e 35 bir denge var. Ama şimdi durum değişti. Millet İttifakı'nda 5 sağ parti, bir sol parti var. Ak Parti son seçimde yüzde 42,5 oy aldı. Şimdi de ortalama 30 diyelim. Ak Parti 12,5 puan oy kaybetmiş. Bu seçmenin yarısı İYİ Parti'ye, geri kalanı Ak Parti'den doğmuş DEVA ve Gelecek partilerine gitmiş. Biraz da Zafer Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Yeniden Refah Partisi gibi şimdilik ittifaklarda bir yerde görünmeyen ama bir yükseliş trendini az çok sahada gördüğümüz bir şey.

"Bir partinin oy oranı yüzde birden ikiye çıkıyorsa çok çok büyük bir şey"

‘Yüzde biri kimse hafife almasın. Bu 570 bin oy demektir. Bu kadar yüksek bir oranı almak da öyle zannedildiği kadar kolay değil. Bir partinin oy oranı yüzde birden ikiye çıkıyorsa çok çok büyük bir şey. Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 40-42 olsun. Millet İttifakı 45-47 olsun diyelim. Yani 50 artı bir yapmıyor. Seçimin ilk turda bitirilebilmesi için partiye 50 artı 1 lazım. Her iki ittifakın da HDP oylarına ihtiyacı var. HDP'nin oy oranı da 12-13'e kadar çıktı. Şu anda barajın üstünde görünüyor. Barajın altında gördüğümüz de oluyor. Nedeni de kendisini AK Parti içinde kamufle eden 1-2 puanlık bir seçmen var. Zafer Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Yeniden Refah Partisi gibi diğer partilerin de 5 puanı var."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1807128/mehmet-ali-kulat-son-secim-anketindeki-sonuclari-paylasti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.