ABD sözcüsünü S-400 sorusu terletti

Türkiye ve Yunanistan arasında artan gerilime ABD de dahil olurken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Yunanistan’ın uluslararası anlaşmaları ihlal ederek Ege adalarına çıkardığı ABD menşeli zırhlı araçlar ve ABD'nin Türkiye'ye S-400'leri kullandırmama ile ilgili sorular karşısında adeta ecel teri döktü.
Onur Çetinkaya
|
29 Eylül 2022, Perşembe - 11:12
ABD sözcüsünü S-400 sorusu terletti

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim Türk F-16'larına atılan radar kilidi ile başladı son olarak Yunan hükümetinin adalara zırhlı araçlar çıkarmasıyla had safhaya ulaştı.

Ankara ve Atina arasındaki diyaloğa Amerika'da dahil oldu. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Yunanistan ve Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

S-400 sorusu sözcüyü terletti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Yunanistan'ın uluslararası anlaşmaları ihlal ederek Ege adalarına çıkardığı ABD menşeli zırhlı araçlarının kullanım koşullarına ilişkin soruları yanıtlamakta zorlandı.

Sözcünün ülkelerin kendi silahlarını nasıl konuşlandıracakları konusunda yorum yapmayacağını ifade etmesi üzerine, “Her silah tedarikinde kullanım koşulları olduğunu biliyoruz. Yunanistan'ın uluslararası anlaşmaları ihlal etmek üzere kullandığı ABD ekipmanı konusunda herhangi bir koşul yok mu?” sorusunu yöneltildi.

Ned Price,  “Dünya çapında müttefik ve ortaklarımıza sağladığımız güvenlik yardımlarını, silah sistemleri tedarikini her zaman yakından izliyoruz” yanıtını verdi.

ABD'nin ortaklara başta terörle mücadele olmak üzere ortak sınamalar ve ortak tehditlere karşı silah tedariki yaptığını belirten Price, sağlanan silahlara yönelik sürekli bir değerlendirme süreci olduğunu savundu.

Bunun üzerine AP muhabiri, “Silahlarını nereye konuşlandıracağı ülkelere kalmış bir şey ise Türklere neden S-400'leri konuşlandırmayın diyorsunuz?” sorusunu sordu. Sözcü “Bunun sonuçlarının olacağını da açıkça iletti” yanıtını verince, AP muhabiri, “O zaman bunun akabinde gelecek mantıklı soru şu, ABD silahları (Yunanistan tarafından) ihlalde kullanılıyor. Bunun sonuçları olacak mı?” ifadesini kullandı.

Terleten soru karşısında bocalayan Price, her ülkenin kendi tercihini yapabileceğini ama “bazı uç örneklerin” sonuçları olacağını ifade etmekle yetindi.

Avrupa Birliği'nden Yunanistan'a destek 

Diğer yandan Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano ise, Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuka saygı kapsamında tüm AB ülkelerinin egemenliğine saygı duyması gerektiğini söyledi.

Stano, Yunanistan'ın bir AB üyesi olduğunu belirterek Türkiye'ye “tansiyonu düşürme ve sadece Yunanistan'la değil tüm AB ülkeleriyle yapıcı işbirliği yolunu izleme” çağrısı yaptı. AB yetkilisi Stano, “Türkiye'den tehdit söylemlerine son vermesini bekliyoruz” diyerek, AB'nin Yunanistan'la dayanışma içinde olduğunu söyledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1807211/abd-sozcusunu-s-400-sorusu-terletti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.