Ankara andezit taşına coğrafi işaret

Ankara Ticaret Odasının (ATO) girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından Ankara andezit taşının coğrafi işaret tescili yapıldı. Böylece Ankara döneri, Ankara tavası, Ankara simidi, Ankara erkeç pastırması, Ankara tiftiği, Çamlıdere höşmerim tatlısının ardından andezit taşı başkentin 7. coğrafi işaret alan ürünü oldu.
Ankara Masası
|
29 Eylül 2022, Perşembe - 12:39
Ankara andezit taşına coğrafi işaret

"Ankara Andezit Taşı Coğrafi İşaret Tescil Lansmanı ve Coğrafi İşaret Teslim Töreni" ATO'da gerçekleştirildi.

TÜRKPATENT Başkanı Cemil Başpınar, törende yaptığı konuşmada, sürece katkı sağlayan herkese teşekkür etti. TÜRKPATENT'in coğrafi işaretle birlikte sınai mülkiyet, patent, marka, tasarım gibi alanlarda da tescil faaliyetleri yürüttüğünü belirten Başpınar, coğrafi işaretin, tarihi, kültürel ve toplumsal boyutu ön planda olan çalışmaların başında geldiğini söyledi.

 "Coğrafi işaretli ürün, üretenin gelirini de artırıyor"

ATO Başkanı Gürsel Baran da coğrafi işaretli ürünlerin ülkenin dört bir tarafında bulunan kıymetli ürünler olduğunu vurguladı.

Bunların değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Baran, "Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerle gidebileceği mesafe çok fazla. Bunların değerlendirilmesi lazım. ATO olarak bizler de bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Ankara'nın tescil aldığı 36 ürünün  andezit  taşıyla birlikte 7'sinin tescilini ATO aldı. Bunlar Ankara döneri, Ankara tavası, Ankara simidi, Ankara erkeç pastırması, Ankara tiftiği, Çamlıdere höşmerim tatlısı ve şimdi Gölbaşı  andezit  taşı 7'nci ürünümüz. Bundan sonra ürünlerle ilgili tescil çalışmalarımız devam edecek. Bu işle ilgili bir kitap çıkardık ve ülkemizin her tarafına dağıttık. Bu kitap coğrafi işaretle ilgili bir yol haritasıdır." ifadelerini kullandı.

Coğrafi işaretli ürünün, üretenin gelirini de artırdığını vurgulayan Baran, bu sayede köyden kente göçün de önlendiğini anlattı.

Ankara andezit taşının özellikleri

Baran, coğrafi işaret alan andezit taşının ülkenin birçok yerinde de bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"En kıymetlisi Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki andezit taşıdır. Andezit  taşımız 200'ün üstünde firmaya ve 1000'in üzerinde kardeşimize ekmek kapısı oldu. Andezit  taşının, gri, siyah, eflatun, mor ve pembe olmak üzere 5 rengi var. Birtakım özellikleri var. Isı farklarına dayanıklı, yazın sıcak, kışın soğukla ilgili bir sıkıntı hissetmiyoruz. Zeminde, duvarda, ıslak alanlarda kullanılıyor. Boya istemiyor ve birçok alanda kullanabilirsiniz. Şu anda Anıtkabir'de, Birinci Meclis'imizde, Hacı Bayram Cami'mizde, Ankara Garı'mızda andezit taşımız kullanılıyor."

Andezit taşı ticaretinin dünya genelinde 845 milyon doları bulduğunu aktaran Baran, Türkiye'nin ise bu alanda 27 milyon dolarlık ihracatının bulunduğunu ancak bunun yeterli görülemeyeceğini bildirdi.

Konuşmaların ardında Başpınar, "Andezit Taşı Coğrafi İşaret Belgesi"ni, Baran ve Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu'na takdim etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1807442/ankara-andezit-tasina-cografi-isaret
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.