Özgül Özkan Yavuz: "Peri bacalarının üzerine kaçak tuvalet yapılırken neden sözde hassasiyetlerini göstermemişler?"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, "Kapadokya’da Peri Bacası yıkıyorlar” iddialarına sert tepki gösterdi. Yavuz, “Biz Peri Bacası yıkıyor olabilir miyiz? Biz, bir tane daha Peri Bacası nasıl koruruz diye uğraşıp, oradaki kaçak yapılarla mücadele ediyoruz. Ama bu kaçak yapılar yapılırken hiç sesini çıkartmayan insanlar sözde hassasiyetlerini, o güzelim Peri Bacalarının üzerine, o kaçak tuvaletler yapılırken, o kaçak binalar tuvaletler yapılırken neden hiç göstermemişler?” dedi.
Ersin Küçükbarak
|
30 Eylül 2022, Cuma - 16:16
Özgül Özkan Yavuz: "Peri bacalarının üzerine kaçak tuvalet yapılırken neden sözde hassasiyetlerini göstermemişler?"

Özgül Özkan Yavuz, Ankara masası Gündem programında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

Kız Kulesi ve Peri Bacası yıktıklarına ilişkin iddialara tepki gösteren Yavuz, “Biz niye Kız Kulesini yıkalım ki veya Kapadokya’yı niye yıkalım?” dedi.

Yavuz, korumak için en fazla mesai ve bütçe harcadıkları yerlerin başında Kapadokya’nın yer aldığını vurguladı.

Kapadokya’nın UNESCO listesine kendiliğinden değil Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gayret ve başvurusu neticesinde alındığına işaret eden Yavuz, UNESCO’nun tavsiyeleriyle 2019 yılında Kapadokya Alan Başkanlığı’nı kurduklarını hatırlattı.

“Peri bacalarının üzerine kaçak tuvalet yapılırken sözde hassasiyetlerini neden göstermemişler?”

Yavuz şunları söyledi:

“Şu anda da bakanlık olarak enerjimizin, zamanımızın, bütçemizi ayırdığımız çok önemli bir yer. Biz Peri Bacası yıkıyor olabilir miyiz? Biz, bir tane daha Peri Bacası nasıl koruruz diye uğraşıp, oradaki kaçak yapılarla mücadele ediyoruz. Ama bu kaçak yapılar yapılırken hiç sesini çıkartmayan insanlar sözde hassasiyetlerini, o güzelim Peri Bacalarının üzerine, o kaçak tuvaletler yapılırken, o kaçak binalar tuvaletler yapılırken neden hiç göstermemişler?”

“Şu anda yapılan işlem kaçak bir tuvaletin yıkılması”

“Sayın bakanımız bu sabahta televizyonda anlattı, daha önce de anlatmıştı, şu anda yapılan işlem kaçak bir tuvaletin yıkılması, artı yeraltı müzelerimize ve Peri Bacalarına ve bir takım kiliselere zarar veren bir yol var. Bunu 2006’dan beri, bu yolun yerinin değiştirilmesi için UNESCO uzmanları ve bizim danışma kurumlarımız, bilimsel danışma kurumlarımızla birlikte çalışılan bir süreç. Yani bizim tarihi alanda yolu bugün karar verdim, yarın başladım, yolu buradan geçiriyorum, böyle bir şey olamaz ki. Bu 10 yıllık bir çalışmanın sonucunda, kiliselere ve yer altı müzelerimize zarar veren bir yolun mevcutta tarla yolu olarak kullanılan yere aktarılması söz konusu.”

“Yıkılan bir kaya parçasını Peri Bacası gibi göstermek, artık hani cahillik mi diyelim, ne diyelim?”

“ Korumak için, herkesle ve her şeyle mücadele ettiğimiz bir alanda biz niye Peri Bacası yıkalım? Ve yıkılan bir kaya parçasını Peri Bacası gibi göstermek, artık hani cahillik mi diyelim, ne diyelim? Orada bilimsel danışma kurumlarımızın danışmanlığında yapılıyor orada her şey. Çok kontrollü bir şekilde yapılıyor. Peri bacalarını koruyan biziz, yıkmamız mümkün değil. Orada alan başkanlığını kurup, özel olarak ekip, bütçe ayıran da biziz.

“Restorasyon ( kızkulesi.com) web sitesinden şeffaf şekilde takip edilebilir”

“Gelelim Kız Kulesine, onu da sayın bakanımız defalarca, işe başlarken de çok iyi anlatmıştı. Bu iş için, Kızkulesi.com diye web sitesi de kuruldu. Oradan her şey şeffaf bir şekilde takipte edilebilir. Daha önceki dönemlerde üzerine yüklenen betonarmelerin, yapıdan arındırılması ve daha orijinal malzeme ile orijinal haline döndürülmesi.”

“Bunlar dezenformasyon”

“ Kaldı ki, danışmanlığın başında Prof. Dr. Zeynep Altunbay gibi, bu işin pir Madonnası bir isim var. Dolayısıyla bunlar dezenformasyon, geri adım atmayacağımızı bakan bey söyledi. Bu işleri yapacağız, biz doğrusu yapıyor ve başarılı oluyoruz. Başarılı oldukça daha çok dezenformasyon olmasının yorumunu da izleyicilere bırakıyorum.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1809360/ozgul-ozkan-yavuz-peri-bacalarinin-uzerine-kacak-tuvalet-yapilirken-neden-sozde-hassasiyetlerini-gostermemisler
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.