Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yılbaşında asgari ücrete yapılacak zamla refah kaybını gidereceğini açıklamasının ardından, kulislerde enflasyon farkı ve refah payıyla birlikte zam oranının yüzde 40 seviyelerinde olacağı konuşuluyor. Yüzde 40'lık zamla asgari ücretin 7 bin 700 seviyelerine çıkacağı ifade ediliyor.
Ankara Masası
|
05 Ekim 2022, Çarşamba - 09:42
Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında yapacağı toplantılarla 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek yeni asgari ücreti belirleyecek.

Toplantı için geri sayım sürerken, kulislerde de yeni asgari ücret konuşulmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın " Asgari ücretten memur ve emekli maaşına kadar tüm kesimlerin gelirlerini yılbaşında ciddi şekilde tekrar yükselterek enflasyonun yol açtığı refah kaybını aşama aşama gidermekte kararlıyız" ifadelerinden yola çıkan uzmanlar enflasyon farkı ve refah payıyla birlikte yüzde 40'lık bir zam oranı dillendiriliyor.

" 7 bin 700 seviyelerine yükseleceğini öngörmek mümkün"

CNN Türk'e konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, "Yılın geri kalanında gelecek olan enflasyon rakamları memur, emekli ve asgari ücretlinin alacağı zammı etkileyecek. Enflasyon farkı yıl sonuna doğru yüzde 19-20 seviyelerine doğru ulaşmış olacak. Buna yüzde 20 refah payını da koyduğumuzda yüzde 40 seviyelerinde bir artış meydana getireceğini tahmin edebiliyoruz. Asgari ücretlinin maaşına da ilave getirecek. 5 bin 500 liraya yüzde 40 ilave ettiğimizde bu rakamın 7 bin 700 seviyelerine yükseleceğini öngörmek mümkün" dedi.

Enflasyon açıklandı

Asgari ücret zammı için geri sayım başlarken zam oranında etkili olacak enflasyon verileri de açıklandı. Eylül ayı enflasyon verisi yıllık bazda yüzde 83,45 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak ayında Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alacak. Enflasyon Temmuz ayı için yüzde 2,37, Ağustos için yüzde 1,46 ve Eylül için yüzde 3,1 oldu. Bu kapsamda Ocak 2023 zammı için milyonlarca kişi verileri takip ederken açıklanan son enflasyon rakamı ile 3 aylık fark da netleşti. Böylece 3 aylık enflasyon toplamı yüzde 7,06 oldu. Böylece şimdiden SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına ocak ayı için yüzde 7,06 oranında zam olacağı öngörüldü. Diğer 3 ayın enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte enflasyon farkı belirlenmiş olacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1817640/asgari-ucrete-ne-kadar-zam-yapilacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.