HDP'den başörtüsü çıkışı: "Yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız"

HDP'li Saruhan Oluç, CHP'nin kanun teklifinin ardından siyasetin gündemi haline gelen başörtüsü tartışmalarına ilişkin "Yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız" dedi
Ankara Masası
|
05 Ekim 2022, Çarşamba - 17:19
HDP'den başörtüsü çıkışı: "Yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız"

CHP'nin kanun teklifinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa çağrısıyla siyasetin gündemi halinde gelen başörtüsü meselesine ilişkin  HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, açıklamalarda bulundu.

"Yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız"

"Bizim başörtüsüyle ilgili geçmişte de herhangi bir sorunumuz olmadı, yarın da herhangi bir sorunu olmayacak" diyen Oluç, "Halkımızın bu konuda savunduğu değerleri bizim için önemlidir. Dün başörtüsü için mücadele eden kadınların yanındaydık, bugün de başörtüsü takmasına rağmen coplanan kadınların yanındayız. Başörtüsüyle ilgili yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok" diye konuştu.

"Ayrımcılıkları silecek bir anayasa maddesi yazalım"

Oluç sözlerine şöyle devam etti:

"Ama şunu söylemek istiyoruz; Türkiye'nin tek sorunu bu değil. Ayrımcılığa sadece başörtüsü takan kadınlar uğramadı. Bugün ve dün Kürtler, Aleviler, azınlıklar ayrımcılığa uğradı ve uğruyorlar. Biz o nedenle diyoruz ki gelin bütün bu ayrımcılıkları silecek bir anayasa maddesi yazalım. Teklifimiz budur. Muhalefet ve iktidar olarak diyelim ki, 'Ayrımcılığa uğrayan herkesin sorununu çözmek istiyoruz.' Ve diyelim ki bu anayasa maddesinde, "Devlet, ülkenin ortak kültürel mirasını oluşturan bütün inançları, anadilleri, etnik kimlikleri eşit görür. Saygı duyulmasını sağlar. Bunların korunması, kullanılması ve geliştirilmesini yerine getirmekle yükümlüdür." Gelin böyle bir madde yazarak farklılıkların eşit ve özgür olduğunu ifade etmiş olalım. Bu anlayışı bir anayasal anlayış haline getirmiş olalım. 

Ne olmuştu?

3 Ekim'de sosyal medyadan bir video paylaşan Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü konusuyla ilgili yasa teklifi sunacaklarını belirterek, "Bu yarayı sonsuza kadar kapatacak adımı atıyoruz. Kanun teklifimizi, grup toplantısından hemen sonra, TBMM'ye sunacağız. CHP Grubu, eksiksiz, amasız, fakatsız ve yüreklice bu kanunun arkasında duracaktır. Saray'ın da samimiyet turnusolu bu. Bakalım onların tutumu ne olacak" demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Biz daha öte bir teklifle mukabele edelim. Eğer dürüstsen, samimiysen, temel bir insan hakkı olan başörtüsü meselesini ülkenin gündeminden kati şekilde çıkarmakta kararlıysan, gelin çözümü yasa değil anayasa düzeyinde sağlayalım. Arkadaşlarıma talimatı veriyorum. Adalet Bakanım başta olmak üzere, Anayasa Komisyonu'ndaki arkadaşlarım çalışmalarını hazırlayacaklar. Gerisi CHP ve başındaki zatın derdidir" ifadelerini kullanmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1819246/hdpden-basortusu-cikisi-yasal-ve-anayasal-bir-degisiklige-biz-variz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.