Adalet Bakanı Gül polise hakaret eden alkollü hakim üzerinden uyardı: Adliyede yeri yok

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Adalet Akademisi'nde düzenlenen "Uygulama Adliyesi Açılış Programı"nda konuştu.
Büşra Bayrak
|
22 Eylül 2020, Salı - 15:46
Adalet Bakanı Gül polise hakaret eden alkollü hakim üzerinden uyardı: Adliyede yeri yok

Abdülhamit Gül, hakim ve savcının, mesleğe yakışır bir davranış içinde olması gerektiğine dikkati çekti.

"Mesleğimiz, en saygın mesleklerdendir. Mesleğin vakarına yakışır bir davranışı göstermek sizin boynunuzun borcudur. Milletimizin de bu vakarı görme hakkı vardır. Sadece adliyede vakar değil, adliye dışında da bu mesleğe yakışır davranışı göstermek zorundasınız. Sadece gündüz değil, akşam da gece de bunu göstermek zorundasınız.” diyen Gül, Adana’da alkollü araç kullanırken yakalandığı polislere hakaret ve küfür eden hakim Hayrettin Yavuz'a tepki gösterdi.

Gül şöyle devam etti:

“Cübbe olsa da olmasa da siz o şehirde hakimsiniz, savcısınız”

“Sadece cübbeniz varken mesleğin vakarı var, cübbe çıktıktan sonra mesleğin vakarı yok diye bir şeye kapılamazsınız. Cübbe olsa da olmasa da siz o şehirde hakimsiniz, savcısınız, gece de gündüz de sırtınızda cübbe var gibi mesleğe yakışır davranışlar içerisinde olmak zorundasınız. Sadece yargısal karar verirken değil, oturup kalktığınız sosyal ilişkilerden tutun, mekanlara varıncaya kadar ve her türlü davranışa varıncaya kadar bir hakim savcı mesleğinde olduğunuzu asla unutmayın.”

“Kanun önünde eşit bir vatandaş olduğunuzu da asla unutmayın

“Yine kanun önünde eşit bir vatandaş olduğunuzu da asla unutmayın. O cübbeyi giyerken yargısal yetki kullanıyorsunuz ama çıkarken bir başka vatandaşla, bir kollukla, bir komşunuzla çarşıda pazarda alışveriş yaptığınız bir başka insanla ilişkiniz bir vatandaşlık ilişkisidir. Kanun önünde eşitsiniz, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısınız."

“Yargı süt gibidir, en küçük lekeyi kaldırmaz”

Bu tür davranışları olanların yargıya verebileceği hiçbir katkı olmadığını aktaran Gül, "Yargı o beyaz süt gibidir. Üstüne düşen en küçük lekeyi kaldıramaz. Dolayısıyla buna en başta adliye karşı çıkar, en başta Hakimler Savcılar Kurulu, bu gibi işlemler, eylemler karşısında yargıya leke getirilmesine asla izin vermez, vermeyecektir. Türkiye'nin hangi şehrinde olursa olsun bu tür davranışlarda bulunan insanların, asla adliyede, o şehirlerde hiçbir şekilde yeri yoktur. Adalet dağıtabilmekten de uzak bir davranış ve tutumdadır." diye konuştu.

 "Eğilmeyin, bükülmeyin"

Gül, hakim ve savcıların sadece kanun ve vicdan çerçevesinde karar vermeleri gerektiğini belirterek şöyle dedi:

"Aklınızı, muhakemenizi hiç kimseye kiralamayın. Bunu geçmişte gördük. Anayasadan değil, Pensilvanya'dan talimat alanların ne halde olduğunu ve Türkiye'ye nasıl zarar verdiklerini, yargıyı ne hale getirdiklerini gördük. Dolayısıyla kim olursa olsun, başkasının aklıyla değil, kendi aklınız, muhakemeniz, vicdanınız ve anayasa ile kanunla bağlı olarak yargılama süreçlerini sürdürün. Anayasadan başka kimseden talimat almayın ve hukukun önünde eğilin sadece. Başka hiç kimsenin, hiçbir şeyin önünde eğilmeyin, bükülmeyin böylece adaleti tam anlamıyla sağlamış oluruz.”

Program sonrası Bakan Gül, Adalet Akademisi Başkanı Özdemir, Adalet Bakan Yardımcısı Cengiz Öner, HSK 1'inci Daire Başkanı Halil Koç açılış kurdelesini kesti.

Bakan Gül, ayrıca Uygulama Adliyesi'ni gezdi ve hakim ile savcı adaylarıyla sohbet etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/184648/adalet-bakani-gul-polise-hakaret-eden-alkollu-hakim-uzerinden-uyardi-adliyede-yeri-yok
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.