Çalışma Bakanı'ndan önemli "EYT" açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "(EYT düzenlemesi) Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil." dedi.
Zeliha Demirci
|
11 Kasım 2022, Cuma - 20:38
Çalışma Bakanı'ndan önemli "EYT" açıklaması

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda, "1,5 milyon kişiyi 1 yılda emekli etmeniz mümkün değil. Madem bu insanlar emekli olacak, bütçeye niye bir kuruş para koymadınız?" diye sordu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin görüşmelerinde söz alan Bekaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, EYT konusunda, "Yaş şartını kaldırırsak, şu anda prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var." açıklamasını hatırlattı.

Bekaroğlu, "1,5 milyon değil, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 milyona yakın kişi emekliliği hak edecek. Devam eden yıllarda yaklaşık 5,1 milyon kişi emekli olacak. Niye doğru bilgi vermiyorsunuz, kamuoyunu niye yanıltıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

1,5 milyon kişinin, 1 yılda emekli edilmesinin mümkün olmadığını savunan Bekaroğlu, "Madem bu insanlar emekli olacak, bütçeye niye bir kuruş para koymadınız? Bu para nereden karşılanacak?" sorusunu yöneltti.

Bunun üzerine söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "Mehmet Bey'in rakamları doğru değil. Benim söylediğim, yaş şartını kaldırırsak şu anda prim gün sayısı ve yılını dolduran kişi sayısı. İkincisi, 5 milyon rakamı hiç yok." karşılığını verdi.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, EYT'lilerin, işe başladıklarında tabi oldukları yasaya göre ötelenen emeklilik haklarını geri istediklerini dile getirdi.

İstihdam üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması için çalışanlardan alınan gelir vergisi oranının azaltılması ve damga vergisinin kaldırılmasını isteyen Girgin, "Vergide düzenleme yalnızca asgari ücret tutarı üzerinden yapıldı oysa bütün ücretleri kapsayacak şekilde, gelir vergisi dilimleri enflasyonist dönemin ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden belirlenmeli." diye konuştu.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, enerjinin, cari açığın önemli kalemleri arasında yer aldığını söyleyerek, "Enerji faturasını azaltabilmek için fosil yakıtlara yüklenmek lazım, yani zaman baskısı altında işçilerin daha fazla çalıştırılması, sömürülmesi gerekiyor. Bu çalışma insani değil, bu ocakların alayının kapatılması gerekiyor. Oradan cari açığa gelecek katkıya lanet olsun, gelmesin." değerlendirmesinde bulundu

"Asgari ücreti tespit etmek çok zor"

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, "Yaşlanma sorunuyla karşı karşıyayız. Bu, başımıza çok büyük dertler açacak." diye konuştu.

Ekonominin buhranlı halinin, milli güvenlik sorunu haline geldiğini ileri süren Cinisli, "Asgari ücreti tespit etmek hakikaten çok zor. Çalışanı da işvereni de yakan bir sorun. Bugün açlık sınırı 7 bin 500 liraya yakınken asgari ücretin 5 bin 500 lira olması çok insafsızca. Mutlaka yükselmesi lazım. Asgari ücretin, açlık sınırının yüzde 30 üzerinde olmasını teklif ediyoruz." ifadesini kullandı.

"Makul bir çözüm sağlanacağını biliyoruz"

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç ise EYT konusundaki çalışmalarda sona gelindiğini hatırlatarak, "Ülkemizin geleceğini düşünen, mağdurlara haklarını teslim eden makul bir çözüm sağlanacağını biliyoruz." dedi.

Çalışanların enflasyon ve hayat pahalılığına ezdirilmeyeceğini belirten Kılıç, "Herkesin yüzünü güldürecek asgari ücret düzenlemeleriyle vatandaşlarımızın emeğini de ekmeğini de koruyacağız. Ocak ayında asgari ücret yeniden değerlendirilecek ve her zaman yaptığımız gibi insanımızı memnun edecek, çalışanımızın hakkını teslim edecek bir oran belirleyeceğiz." yorumunu yaptı.

"Kayıt dışı istihdam sosyal sigorta sistemi gelirlerini olumsuz etkiliyor"

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, çalışma hayatının, işçi ile işveren haklarının dengeli şekilde korunmasının yanı sıra işin korunmasını da dikkate alan politikalar kapsamında düzenlenmesini gerekli gördüklerini vurguladı.

Sosyal sigorta sistemi gelirlerini olumsuz etkileyen kayıt dışı istihdamın, büyük oranda vergi ve sosyal güvenlik primi kaybına da neden olduğunu belirten Aksu, şunları kaydetti:

"Kayıt dışı istihdam, sosyal güvenlik sisteminde açıklığa, aktif-pasif dengesinde bozulmaya yol açarak sistemin finansal açıdan sürdürülebilmesini zora sokuyor. Bu nedenle giderek azalsa da kayıt dışı çalışmayla mücadele konusunda farkındalığı artırmaya yönelik bilinçlendirme faaliyetleri yaygınlaştırılmalı, kayıt dışılığın yaygın olduğu sektörler öncelikli olmak üzere, yönlendirici ve rehberlik edici denetim faaliyetleri artırılmalı. Kayıt dışı işçi istihdamına yol açan mevzuat, maliyet, denetim yetersizliği, bürokrasi gibi hususlarda alınacak tedbirlerle kayıtlılığın özendirilmesi ve prim teşviklerinin kayıtlı istihdamı artıracak şekilde düzenlenmesi de önem arz ediyor."

Vedat Bilgin: İki şartı kaldırmıyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme konusunda, "İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil." dedi.

Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin üzerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Görüşmelerin sunum kısmında EYT ile ilgili yaptığı, "Şu anda yaş şartını kaldırırsak prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var." açıklamasını anımsatan Bilgin, şöyle konuştu:

"EYT konusunda çok açık söyledim. Bugün 1,5 milyon civarında dediğim rakam; haziranda aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400.

Bu, kötü senaryoları kafanızdan silin. Öyle bir şey yok. Bugün bu arkadaşlar yıl sonu itibarıyla emekli olabilecek olanlar, bu düzenlemeyi yaptığımızda emekli olacak da geriye kalan yaklaşık 4 milyon insan ne olacak? İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil. Zannedersem bu açıklamalarım yeterli olmuştur."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1929018/calisma-bakanindan-onemli-eyt-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.