Albayrak’tan pozitif büyüme müjdesi

Ankara Masası
|
28 Mayıs 2020, Perşembe - 10:20
Albayrak’tan pozitif büyüme müjdesi

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: "Covid-19 krizine rağmen, yüzde 5-10 küçülme değil, inşallah pozitif büyümeyle kapatacağımız yıl olması için çok büyük çaba sarf ediyoruz"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu yılı, Covid-19 krizine rağmen küçülme değil pozitif büyümeyle kapatmak için çok büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Albayrak, TRT Haber yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Covid-19 salgınının, yeni ekonomi politikaları noktasında il ziyaretlerinin yapıldığı ve değişim sürecinin başladığı döneme denk geldiğine işaret eden Albayrak, bu süreçte, iş dünyasından, esnafa, KOBİ'lere ve tüketicilere kadar tüm kesimleri kapsayan önemli bir paket açıkladıklarını hatırlattı. Albayrak, vergi ertelemelerinden likidite ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kısa çalışma ödeneğiyle işverenin desteklenmesine kadar attıkları adımlara dikkati çekti. 

Çarpan etkisiyle 600 milyara yakın ve gayri safi milli hasılanın yüzde 10-11'i oranında olan önemli bir paket açıkladıklarına işaret eden Albayrak, “Haziran ve Temmuzla birlikte ihracatta, ticarette, turizmde, iç piyasa ve iç tüketim noktasında hareketlenmenin yavaş yavaş başlayacağı döneme giriyoruz. Bununla ilgili tüm paydaşlarla yoğun iletişim kurup, talepleri yoğun şekilde değerlendiriyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hızlı reaksiyon gösterme refleksinin de avantajıyla çok hızlı şeklide sahada normalleşme sürecinin ekonomik adımlarını, hazırladığımız adımları adım adım atarak bu süreci dinamik şekilde yürüteceğiz. Bu süreç de geçecek." dedi.

 “Krize rağmen küçülme değil, inşallah pozitif büyümeyle bu yılı kapatmak için çok büyük çaba sarf ediyoruz”
Büyüme beklentilerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Albayrak, yılın ilk çeyreğinde dünyadaki pek çok ülkenin aksine pozitif büyüyen Türkiye’nin ikinci çeyrekte negatif olsa da daha az etkileneceğini söyledi. Bakan Albayrak, yılın ikinci yarısında da Türkiye'nin pozitif ayrışacağı değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak,"Bu krizin etkileri büyüdükçe yüzde 5 ve üzeri büyüme tahminlerimizi ikinci ve üçüncü çeyrek süreçlerinde revize etme noktasındayız. Çok bilen ama çok yanılan otoritelerin söylediğinin aksine, hepsi 'Türkiye yüzde 5-6-7-8-10 küçülecek' diyor, bu kriz olmasaydı yüzde 5'i tutturacağımız yıl olacaktı. Ama bu krize rağmen, yüzde 5, yüzde 8, yüzde 10 küçülme değil, inşallah pozitif büyümeyle bu yılı kapatacağımız yıl olması için çok büyük çaba sarf ediyoruz. Bu çerçevede 2020'yi kapatacağımız yıl olacak." diye konuştu.

“Covid-19'a karşı alınan ekonomik ve sosyal önlemler ekonomimizin büyüklüğünü ortaya koydu”
ABD ve AB ile karşılaştırınca Covid-19'a karşı alınan ekonomik ve sosyal önlemlerin Türkiye ekonomisinin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyduğunu aktaran Albayrak, pek çok ülke parası olmayanları ölüme terk ederken, Türkiye'nin her vatandaşının tedavisini üstlendiğini vurguladı.Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sağlık sektörü ve finansal sistemi güçlü olan Türkiye'nin bu süreçten daha güçlü çıkacak nadir ülkelerden birisi olacağını söyledi. 

“Konut ile turizm ve seyahat sektörlerini destekleyen paketlere ilişkin çalışma yapıyoruz”
‘İşe Devam’ kredisine 200 binden fazla işletmenin başvurduğunu ve 180 binden fazla işletmeye bu kredinin verildiğini belirten Albayrak, "Büyüklüğü 150 milyar lirayı buldu, yüzde 97'si KOBİ. Yani esas ihtiyacı olan… 7 milyona yakın bireysel ihtiyaç kredisi tahsis edildi. Yüzde 85'in üzerinde başvuru kabul oranı var. İlk günden beri şeffaf şekilde bu noktaya getirdik." ifadelerini kullandı. Yeni bir destek paketi olup olmayacağına yönelik soru üzerine ise Albayrak, şunları kaydetti: "Sosyal ihtiyaç destek paketleri olacak, finansman kredi destek paketleri olacak. Bunun içerisinde konut anlamında ülke tarihinin en uygun maliyetli, uzun vadeli, ödemesiz farklı paketlerimiz olacak. Bunun yanında turizm, seyahat anlamında sektörlerimizi desteklemeye yönelik paketlerimiz olacak. Farklı talepler oluyor, vergi, öteleme, kısmi çalışma gibi talepler oluyor. Bunlara çalışıyoruz. Bunlarla ilgili bazı adımlarımız olacak, bunları Meclis süreciyle ilişkilendirerek adımlarımız olacak."

“Üretim ve düşük faizi güçlü ve sağlam şekilde uygulayacağımız bir döneme giriyoruz”
Ekonomide paradigma değişikliğinin altında son iki yıldır milli ekonomiye ve milli enerjiye geçişin yattığını ifade eden Albayrak, “Cumhurbaşkanımız ilk günden beri hep bu konsept ile bu noktaya geldi, 'üretim ve düşük faiz'. Türkiye şimdi ilk defa bunu bu kadar güçlü ve sağlam bir şekilde uygulayacağı bir döneme giriyor." diye konuştu. Türkiye'nin güçlü üretim ve ihracat altyapısıyla devam edeceğini belirten Albayrak, söz konusu paradigma değişikliğinin, ihracat odaklı, sanayiciyi ithalata bağımlı kılan değil, üretime dayalı, kendi para birimiyle borçlanmaya dayalı bir sistem olduğunu anlattı. 

"Ülkemizin varlığını ve değerlerini teslim etmeyeceğiz."
IMF söylemlerine yönelik de iktidarda oldukları sürece bu ülkenin anahtarının bu milletin elinde olacağını ifade eden Albayrak, "Ülkemizin varlığını ve değerlerini teslim etmeyeceğiz." değerlendirmelerinde bulundu.  Albayrak, yerli ve milli üretime yönelik paydaşlarla yoğun görüşmelerinin olduğunu, iş dünyasının da ekonominin gidişatıyla ilgili inanılmaz bir memnuniyet duyduğunu kaydetti. Bakan Albayrak, şöyle devam etti: "Türkiye artık rekabetçi kur politikası ile üretim odaklı üreticilerin desteklendiği bir çerçevede eskisinden çok başka yeni bir ekonomik modele geçiyor. Bu geçiş özellikle sanayici ve üretici tarafından çok olumlu karşılanan bir süreç. Bu süreç Türkiye'nin en büyük dinamizmi olacak."

 “Swap hacmini kur üzerinde manipülasyon için kullanıyorsanız bu suçtur”
Albayrak, son dönemdeki swap görüşmelerine ve bunlara yönelik yorumlara ilişkin bir soru üzerine siyasi saikli, vur-kaç amaçlı, fahiş kar marjı yakalamak için manipülatif yaklaşımların dünyanın her yerinde suç olduğuna işaret etti. İsteyenlerin Borsa İstanbul'da avantajlı bir şekilde swap yapabildiklerini belirten Albayrak "Ama siz swap hacmini ve likiditesini Türkiye'nin kuru üzerinde manipülasyon yapmak için kullanıyorsanız, buna karşı bazı tedbirler süreçler yürütmeniz lazım." dedi.  Albayrak, finansal güvenliğine tehdit unsuru oluşturabilecek delikleri Türkiye olarak tek tek kapattıklarını belirtti. Albayrak, yeni paradigma çerçevesinde ticarette yerel parayı öncelediklerini de dile getirdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/19295/albayraktan-pozitif-buyume-mujdesi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.