HDP'li Güzel'in vekilliğinin düşürülmesi: İYİ Parti oylamaya katılmadı

CHP "evet" diyerek şaşırttı, İYİ Parti ise çekimser kaldı. Meclis Hazırlık Komisyonu, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in devamsızlıktan dolayı milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar aldı. Genel Kurul, düşürülmeyle ilgili nihai kararı verecek. Karma Komisyon Başkanı Beyazıt ise, "HDP'li Güzel kararında muhalefet şerhi için salıya kadar süre verdik" dedi.
Editör
|
17 Kasım 2022, Perşembe - 21:48
HDP'li Güzel'in vekilliğinin düşürülmesi: İYİ Parti oylamaya katılmadı

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında beklenen karar geldi.

2017 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından leş edilen PKK'lı Volkan Bora'nın, HDP'li Güzel ile fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine Başsavcılık talebiyle Güzel'in dokunulmazlığı, TBMM tarafından kaldırıldı.

Kaçarken yakayı ele verdi

Ardından ifade için gönderilen davetiyeye cevap vermeyen Güzel için yakalama kararı çıkarıldı.

Güzel, 2 Eylül tarihinde sahte kimlikle İstanbul'dan Edirne'ye giderken yakayı ele verdi.

15 yıla kadar hapis istemi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, Güzel'in, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Vekilliğinin düşürülmesine karar verildi

Öte yandan TBMM Adalet Anayasa Karma Komisyonu'nda, tutuklu yargılanan Semra Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi amacıyla, 'genel kurul devamsızlık raporununun' görüşülmesi için Hazırlık Komisyonu kurulmasına karar verilmişti.

Meclis Hazırlık Komisyonu, HDP'li vekilin devamsızlıktan dolayı milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki kararı oy çokluğu ile onayladı.

İyi Parti oylamaya katılmadı

Oylamada AK Parti, CHP, MHP, milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde 'evet' oyu kullanırken, İyi Parti ise oylamaya katılmadı.

Genel Kurul nihai kararı verecek

Kararın ardından Karma komisyon, aldığı karara ilişkin raporunu TBMM Genel Kurulu'na havale edecek.

Genel Kurul, Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili nihai kararı verecek.

Karma Komisyon Başkanı Beyazıt: "HDP'li Güzel kararında muhalefet şerhi için salıya kadar süre verdik"

TBMM Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in, devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde komisyondan çıkan karara ilişkin muhalefet şerhi için salıya kadar süre verdiklerini bildirdi.

Beyazıt, Güzel'in, "devamsızlık" nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Hazırlık Komisyonu raporunun kabul edildiği Karma Komisyon toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Semra Güzel ile ilgili Başkanlık Divanının gönderdiği dosyanın incelenerek, Hazırlık Komisyonunun kurulduğunu hatırlatan Beyazıt, milletvekilinin özürsüz ve izinsiz olarak devamsızlık yaptığının tespit edildiğini söyledi.

Beyazıt, bugün ise Karma Komisyonun kararını verdiğini belirterek, "Muhalefet şerhi için salı gününe kadar süre verdik. Genel Kurulun gündemine Karma Komisyonumuzun kararını sunmuş olacağız." bilgisini verdi.

HDP'li Güzel'in dokunulmazlığının kaldırıldığını anımsatan Beyazıt, "Semra Güzel, şu anda tutuklu ve cezaevinde. Milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili süreç de bugün itibarıyla Karma Komisyonumuzda sonuçlandı. Genel Kurulda karar verildikten sonra işlem tesis edilecektir." ifadelerini kullandı.

Beyazıt, Güzel ile ilgili çeşitli savunmalar yapıldığına işaret ederek, "Şunun kamuoyu tarafından bilinmesi gerekir; Semra Güzel'in, PKK kamplarında terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile hem de bir tane teröristle değişik fotoğrafları var. Silahlı gösterileri var. Onların bayrak diye tanımladığı paçavraları karşısında fotoğrafları var. Bu nedenle dokunulmazlığı kaldırılmıştı." diye konuştu.

Meclis'e devam etmediği halde milletvekili haklarından yararlanan Güzel'in, 6 birleşime katılmadığı tespit edildiği için bugün Karma Komisyon'da bu kararın verildiğini bildiren Beyazıt, Genel Kurul'un gündemine sunulacağını kaydetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1940735/hdpli-guzelin-vekilliginin-dusurulmesi-iyi-parti-oylamaya-katilmadi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.