Piyasalar faiz kararını bekliyor

Bloomberg HT'nin düzenli olarak gerçekleştirdiği anketin sonucuna göre Merkez Bankasının perşembe günü politika faizini yüzde 9'a düşüreceği tahmin ediliyor.
Ankara Masası
|
22 Kasım 2022, Salı - 12:59
Piyasalar faiz kararını bekliyor

Piyasalar  perşembe günü açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) kasım ayı faiz kararına odaklanmış durumda. Önceki aylarda üst üste alınan faiz indirimi kararının ardından beklentiler yine indirim yapılması yönünde.

Bloomberg HT de kasım ayı faiz kararı beklentilerine yönelik bir anket gerçekleştirdi.

Kurumlar indirim bekliyor

Ankete göre  19 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 9 seyirlerine indirilmesi yönünde oldu. Eğer bu ihtimal gerçekleşirse Türkiye'de politika faizi Ağustos 2020'nin ardından ilk kez tek haneye düşmüş olacak.

Ankete katılım saplayan tüm kurumlar ise bu toplantıda faizde indirim beklerken; 16 kurum 150 baz puan, 1 kurum 100 baz puan, 1 kurum 125 baz puan ve 1 kurum 200 baz puan faiz indirimi tahmin ediliyor.

2022 yıl sonu tahminini paylaşan 18 kurumun medyan beklentisi faizlerin yüzde 9 seyirlerine çekilmesi yönünde. En düşük sene sonu tahmini veren kurumlar politika faizinin sene sonuna kadar yüzde 8 seviyesine kadar düşürülmesini, en yüksek sene sonu politika faizi tahminini paylaşan kurumlar ise sene sonuna kadar politika faizinin yüzde 9,5 seyirlerine indirilmesini bekliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tek haneyi işaret etti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, geçtiğimiz ekim toplantısında politika faizini aralıksız bir şekilde üçüncü kez üst üste indirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise faizin tek haneye düşürüleceği ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Merkez Bankası, 20 Ekim tarihinde 150 baz puan ile faizi yüzde 10,50’a indirdi. Gerçekleştirilen toplantıda ise toplantıda kasım ayı toplantısı için “benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesi gündeme alındı” ifadeleri kullanılmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1948617/piyasalar-faiz-kararini-bekliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.