Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye 5 milyar dolarlık borç

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na 5 milyar dolar aktarmak üzere yapılan görüşmelerin son aşamada olduğunu açıkladı.
Ersin Küçükbarak
|
22 Kasım 2022, Salı - 17:42
Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye 5 milyar dolarlık borç

Seçimler yaklaşırken yurt dışından kaynak arayan hükümete Suudi Arabistan’dan iyi haber geldi.

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) 5 milyar dolarlık depo hesabı açmak üzere yapılan görüşmelerin son aşamada olduğunu duyurdu.

Suudiler söz konusu 5 milyar doları gönderirse, bu rakam TCMB’nin brüt rezervine eklenecek ve dış borç olarak kaydedilecek.

Hükümet, son yıllarda Katar, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Azerbaycan ve Rusya’dan kaynak sağlamıştı.

– Katar Merkez Bankası ile ilk anlaşma 17 Ağustos 2018’de imzalandı. Ardından bu anlaşma 26 Kasım 2019 ve 20 Mayıs 2020’de iki kez tadil edilerek 15 milyar dolar karşılığı TL ve Katar Riyali’ne yükseltildi.

– Güney Kore Merkez Bankası ile 12 Ağustos 2021 yılında 2 milyar dolar karşılığı TL ve Kore Wonu’nu kapsayan bir anlaşma imzalandı.

– Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile 19 Ocak 2022’de 5 milyar dolar karşılığı TL ve Dirhem anlaşması yapıldı.

– Çin Merkez Bankası ile 30 Mayıs 2019’da 6 milyar dolar karşılığı TL ve Çin Yuanı Swap anlaşmaları imzalandı.

– Azerbaycan devlet petrol fonu Sofaz, 28 Ocak 2022 tarihinde TCMB’ye 6 ay vadeli 1 milyar euro tutarında mevduat yatırdığını duyurmuştu. Temmuz ayı sonunda vadesi dolan bu depo hesabının vadesi yıl sonuna kadar uzatıldı.

– Rusya’nın ulusal nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’deki yatırımları için harcama üzere Türkiye’ye yaz aylarında yaklaşık 15 milyar dolarlık kaynak gönderdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1949510/suudi-arabistandan-turkiyeye-5-milyar-dolarlik-borc
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.