Deva Partisi Lideri Ali Babacan: "Soylu'nun anlattığına inanmayız. Cumhurbaşkanı'nın dediğine güvenmeyiz"

DEVA Partisi Genel Başkanı, İstiklal’deki patlama ile ilgili Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı’nın açıklamalarında çelişki olduğunu belirterek, “6'lı Masa kuvvetle muhtemel 6 ay sonra bu ülkenin başına geçecek. Bu tür önemli dosyalarda 6'lı Masa'nın şimdiden bilgilendirilmesi lazım. Bunu bilmek hakkımız. Devlet kurumlarının başındaki insanlar tarafından bilgilendirilmemiz lazım, siyasetçiler tarafından değil. İçişleri Bakanı gelmiş, anlatmış… Zerre kadar önemi yok. İnanmayız söylediklerine. Cumhurbaşkanının söylediğine de güvenmeyiz. Birbirini tutmuyor çünkü” dedi.
Ersin Küçükbarak
|
27 Kasım 2022, Pazar - 10:05
Deva Partisi Lideri Ali Babacan: "Soylu'nun anlattığına inanmayız. Cumhurbaşkanı'nın dediğine güvenmeyiz"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, SÖZCÜ'yü ziyaret etti ve gündemdeki konular hakkında değerlendirmeler yaptı.

Taksim İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısına ilişkin konuşan Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarının yetersiz olduğunu vurguladı. DEVA lideri “Terör saldırısı hâlâ soruşturma aşamasında. Bazı bilgiler sızıyor ya da sızdırılıyor ama bizim bilmediğimiz de pek çok husus var. Şu anda iktidara karşı en önemli muhalefet bloğu 6'lı Masa. 6'lı Masa kuvvetle muhtemel 6 ay sonra bu ülkenin başına geçecek. Bu tür önemli dosyalarda 6'lı Masa'nın şimdiden bilgilendirilmesi lazım. Bunu bilmek hakkımız. Devlet kurumlarının başındaki insanlar tarafından bilgilendirilmemiz lazım, siyasetçiler tarafından değil. İçişleri Bakanı gelmiş, anlatmış… Zerre kadar önemi yok. İnanmayız söylediklerine. Cumhurbaşkanının söylediğine de güvenmeyiz. Birbirini tutmuyor çünkü” dedi.

“Yalvar yakar borç para alıyorsunuz”

Son günlerde BAE ve Suudi Arabistan'dan para transferi üzerinden iktidarı eleştiren Babacan “Ayağına gidip kapı kapı dolaşmak zorunda kalıyorsunuz. Birisi ‘15 Temmuz'un finansörü' diye suçladığınız ülke. Gidip yalvarıyorsunuz. Öbürü ‘katil' diye, ‘dosyayı vermem' diye suçladığınız ülke. Gidip yalvarıyorsunuz. Yalvar yakar borç para alıyorsunuz. Uluslararası ilişkilerde o kadar tehlikeli bir şey ki… O borç verilirken karşılığında neler oluyor? Onu da bilmiyoruz. İktidara geldiğimizde bakacağız, dosyalarda varsa göreceğiz ya da ‘Sizin eski Cumhurbaşkanınızın böyle bir sözü vardı, ne yapacaksınız?' diye bize soracaklar. Eğer devlet taahhüdü ise yazılı kayıtlı bir şeyse devlette devamlılık var yapacaksınız… Ama sözlüyse de kimse kusura bakmasın bizde söze güven yok” dedi.

“Onlar harcayacak, borç bize kalacak”

Babacan ayrıca “Onlar harcayacak, borç bize kalacak. İkili borçlanma bizim hiç yapmadığımız bir şey. Bir ülkeyle ikili anlaşma ile borçlanmadık. Tek kişiden borç aldığınız zaman mutlaka borcunuz birikmeye başlar. Dış borç büyüyor, yanında da binalar yükseliyor. Ama bu binalar döviz üretmiyorlar, sorun orada. Ben 2012'de diyordum ki, ‘Sanayiden inşaata doğru büyük bir kayma var.' Düzeltmeye çalıştık, yasa tasarıları hazırladık. En son Erdoğan bana ‘Bu dediklerini yaparsam ben il başkanı, ilçe başkanı bulamam' dedi” şeklinde konuştu.

“Avrupa Birliği’nin ortak kamu alım mevzuatını biz de uygulayalım”

Tartışmalı ihalelerle ilgili bir soru üzerine Avrupa Birliği'nin ortak kamu alımları mevzuatı olduğuna dikkat çeken ve bunun Türkiye'de de uygulanması gerektiğini dile getiren Babacan, “Biz DEVA olarak diyoruz ki: Kendi milli ve yerli ihale mevzuatımız olmasın, çünkü milli ve yerli kılıfına sokup her türlü garabeti bu millete dayattıkları yetti diyoruz. Madem Avrupa Birliği'ne 27 tane üye ülke ortak bir kamu alım mevzuatı uygulayabiliyorsa biz neden onu alıp Türkiye'de uygulamıyoruz ki?” dedi.

"Mart 2023'te baskın seçim ihtimali var"

Ali Babacan, 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri tarihi konusunda “Mart 2023'te bir baskın seçim olma ihtimali var. Teşkilatlarımız buna şimdiden hazır” dedi. Babacan, “Sayın Erdoğan'ın ‘Zamanı geldiğinde ben de bırakacağım' sözlerini içtenlikle söylediğine inandınız mı? Önümüzdeki seçimde sandıkta yenilse bile bırakmayacağına ilişkin endişeler var. Kenara çekilmemek için akla gelmeyecek yöntemler deneyebilir mi?” sorumuza şu yanıtı verdi: “AKP'de ‘3 dönem' kuralının işlediği sırada belki bir süre bunu samimi olarak düşünmüş olabilir. Fakat 2014 yılında Cumhurbaşkanlığına seçildi ama partinin genel başkanlığını bırakmadı. ‘3 dönem' kuralı tamamen yerle bir edildi.”

“Sandıkları hep beraber bir patlatalım”

Babacan, Erdoğan'ın bırakıp bırakmayacağı konusunda da “Şöyle sandıkları hep beraber bir patlatalım… Açık ara seçimi alalım, ondan sonra hiç kimsenin ne söyleyeceği laf ne de yapabileceği bir iş kalır” diye konuştu.

“Bu masanın ‘merkezçek kuvveti' var”

6'lı Masa'nın yeniden tek adam rejimi olmasın diye uğraştığının altını çizen DEVA lideri “Bizim adayımız çıkacak, siyasi taahhütte bulunacak. Genel başkanlardan birisi aday olursa kendi partisinde çoğunluğu olmayacağı için herkes bir arada durmaya mecbur. O yüzden ben bu masanın ‘merkezçek kuvveti' var diyorum. Şu anda Erdoğan niye Devlet Bahçeli'nin yükünü çekiyor ki? Parlamentoda AKP'nin çoğunluğu olmadığı için… Geçiş sürecini çok önemsiyoruz. (Meclis çoğunluğunu elde edemezsek) 6 ay, 1 yıl, 2 yıl diye düşündüğümüz süreç belki de 5 yıl devam etmek zorunda. Onun için dürüst, sözünde duran bir aday lazım” dedi.

"2017'de keşke konuşsaydım"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği ‘Helalleşme' konusunda Ali Babacan, zihnine takılı kalan konunun 2017 referandumu olduğunu belirtti ve “O referanduma giderken, 2015'te ‘Ben artık konuşmayacağım çünkü siyaseti bırakıyorum' diye karar almıştım. Referandumu soranlara bunun yanlış olduğunu söyledim. Fakat kamuoyunun önüne çıkıp açıklama yapmadım. ‘Bu iş yanlış. Başkanlık Sistemi dedikleri bu ucube sistem yanlış' demedim. Çıkıp konuşsam iyi olurmuş” dedi.

“Çiftçiye 50 milyar, faize 650 milyar TL”

Çok tartışılan Kur Korumalı Mevduat konusuna değinen Babacan “Burada ödenen kur farkıyla faize ödenen rakam 650 milyar ediyor. Tarım desteğinin tamamı 50 milyar TL, bütün çiftçileri verilen destek. Faizle kur farkı 650 milyar… Kimden alınıyor? Ya borçlanılıyor ya da asgari ücret üzerindeki vergiden, 1 kilo peynir alıyorsunuz oradaki KDV'den alınıyor. Büyük bir servet transferi. Onun için fırsat eşitliği, hukuki güvenlik ekonomi için olmazsa olmaz şeyler” açıklamasında bulundu.

"Orta direk yıkıldı"

Ekonominin temelinde güven olduğunu vurgulayan Babacan, “Bizim eylem planlarımızdan en kalını ekonomi, 116 madde var burada. Bir de yargı reformu, 198 madde var. Hukuk güvenliği olmayınca rekabete açık, fırsat eşitliği, şeffaf bir ekonomik düzen kurmanız mümkün olmuyor. O zaman az sayıda insan zengin, çok sayıda insan mağdur oluyor. Şu an bunu yaşıyoruz. Ülkede orta direk yıkıldı” diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1966843/deva-partisi-lideri-ali-babacan-soylunun-anlattigina-inanmayiz-cumhurbaskaninin-dedigine-guvenmeyiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.