Beyaz Saray iki yüzlü tavrını sürdürüyor

Beyaz Saray, Türkiye'nin teröre karşı meşru müdafaa hakkı olduğunu yineledi ancak "DEAŞ'la mücadeleye zarar vermemeli" diyerek, dolaylı ifadeyle de PKK'ya dokunulmamasını istedi.
Editör
|
29 Kasım 2022, Salı - 00:00
Beyaz Saray iki yüzlü tavrını sürdürüyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, "Türkiye'nin terör tehdidine karşı kendini savunma hakkı olduğu ancak bunun 'DEAŞ ile mücadeleye zarar vermemesi' gerektiği" açıklamasını yineledi.

Kirby, Beyaz Saray günlük basın brifinginde Amerikan dış politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamayla ilgili soruşturmasına herhangi bir destek vermediklerini belirten Kirby, "Şu anda bu saldırının sorumlusunun tam olarak kim olduğunu söyleyecek bir pozisyonda değiliz. Bu şiddeti o zaman da kınadık, şimdi de kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Kirby, son günlerde Türkiye'nin ülkenin çeşitli yerlerinde ve Suriye sınırında "terör kurbanı" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin saldırılara karşı kendini ve vatandaşlarını savunma hakkı vardır. Aynı zamanda bölgede tansiyonun düşürülmesini istiyoruz ve özellikle de sivillerin daha çok ölümüne neden olacak hiçbir eylemi görmek istemiyoruz. DEAŞ ile mücadelede Suriyeli mevkidaşlarımızla çalışmayı sürdürüyoruz, DEAŞ Irak ve Suriye'de geçerli bir tehdit olmayı sürdürüyor."

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin kendini savunma hakkı olduğunu söyleyerek, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'ın Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz?" sorusuna ise Kirby şu yanıtı verdi:

"Türkiye terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak özellikle Suriye içinde daha çok ölüme, daha çok masumun ölmesine yol açacak ya da bizim DEAŞ ile mücadele çabalarımıza zarar verecek bir eylem görmek istemiyoruz. Bizim Suriye'de DEAŞ ile mücadele eden askerlerimiz var. Suriye'de Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve SDG'ye destek veriyor."

Kirby, 22 Kasım'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin güney sınırında "meşru terör tehdidi"yle karşı karşıya olduğunu ve kendini her türlü savunma hakkı bulunduğunu söylemişti.

Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası ABD'ye yüklenmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı saatlerde ABD'ye yüklenmişti.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklama yapan Erdoğan, vatan topraklarının ve vatandaşlarının güvenliğini ilgilendiren adımları atarken kimseden izin almayacaklarını ve kimseye hesap vermeyeceklerini söylemişti. Erdoğan, ABD'nin ortak ilan ettiği SDG'yi kast ederek, "İsim değişikliği oyunlarıyla tescilli terör örgütünü destekleyenlerin riyakarlıklarına tahammül etmek durumunda değiliz." demişti. Cumhurbaşkanı, PKK'yı maşa olarak kullanan ABD'ye yine isim vermeden, teröristlerin kullanım süresinin artık dolduğunu söylemişti.

Erdoğan'ın ABD'ye üstü kapalı yüklendiği ifadeler şöyleydi:

"Daha dün açtıkları çukurlara gömülen, bugün içine sığındıkları beton tünelleri mezarları yapacağımız teröristlerin kullanım süresi artık dolmuştur."

"Vatan topraklarının ve insanlarımızın güvenliğini ilgilendiren adımları atarken kimseden izin almadığımız gibi kimseye de hesap vermeyiz."

"İsim değişikliği oyunlarıyla tescilli terör örgütünü destekleyenlerin riyakarlıklarına tahammül etmek durumunda değiliz."

"Artık ülkemizi boş tehditlerle siyasi, diplomatik, ekonomik, askeri alanda kendi çıkarlarına aykırı pozisyonlara zorlamaya kimsenin gücü yetmeyecektir."

"Hiç kimse Türkiye'nin güvenlik ve huzur çemberini genişletme amaçlı askeri harekatlarından rahatsız olmasın."

"Hiç kimse, Türkiye'nin adalet ve dayanışma odaklı politikalarından, dostluk ve işbirliği merkezli diplomatik açılımlarından rahatsız olmasın."

"Daha dün açtıkları çukurlara gömülen, bugün içine sığındıkları beton tünelleri mezarları yapacağımız teröristlerin kullanım süresi artık dolmuştur."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1970553/beyaz-saray-iki-yuzlu-tavrini-surduruyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.