CHP, asgari ücret talebini açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, partisinin asgari ücret talebini 10 bin 128 lira olarak açıkladı.
Ankara Masası
|
09 Aralık 2022, Cuma - 12:50
CHP, asgari ücret talebini açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları,Esnaf-Sanatkar ve Sivil Toplum Kuruluşlarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, CHP’nin asgari ücret ile ilgili düşüncelerini ve 2023 yılı için asgari ücret önerisini paylaşmak üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Parti Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında yapılan hesaplamalar sonrası asgari ücretin en az 10 Bin 128 lira olması gerektiği açıklandı.

"Asgari ücretle çalışan sayısı yüzde 50"

Ağbaba, açıklamasında  Çalışma Bakanı’nın asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarının devam ederken yaptığı açıklamalarda Türkiye’de asgari ücretin ortalama ücrete dönüştüğünü inkâr ettiğini, asgari ücretle çalışanların oranını yüzde 38 olarak açıkladığını hatırlatarak, “Sayın Bakan sormak isteriz? Merkez bankasının araştırmalarına göre Türkiye’de asgari ücret ve asgari ücret civarında çalışanların oranı yüzde 50. Bizi kıskanan Avrupa ülkelerinde asgari ücretle çalışanların ortalaması yüzde 9. Yani Türkiye’de en iyi ihtimalle her iki kişiden biri asgari ücret yâda asgari ücret seviyesinde ücret alıyor. Sayın Bakanın ifade ettiği gibi eğer bu konuda bir bilgi eksikliği veya karmaşası var ise, devletin iki kurum u arasındaki bilgi eksikliğidir.Merkez bankasının araştırmalarından açığa çıkan sonuç Türkiye AKP iktidarı eliyle bir asgari ücret toplumuna dönüştürülmüştür” dedi.

"Türkiye ucuz iş gücü deposu olmuş"

İktidarın sürekli bizi Avrupa ülkeleri ile kıyasladığını, Almanya’da rafların boş kaldığını, Fransa’da insanların açlıktan kırıldığını, Avrupa’nın bizi kıskandığı masalları anlattığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba; “Bizi kıskanan Almanya’da asgari ücret 1744 Euro, hasetinden çatlayan Fransa’da 1645 Euro,komşu Yunanistan’da 831 Euro,çok sevdiğiniz Orban’ın Macaristan’ında 503 Euro,bizde ise brüt asgari ücret 374 Euro. Bizden daha düşük ülke var onlar ise 363 Euro ile Bulgaristan, 268 Euro ile Arnavutluk. Türkiye Avrupa’nın, hatta neredeyse dünyanın ucuz iş gücü deposu olmuş, Almanı, Fransız’ı, Belçikalısı, Macar’ı  bizi niye kıskansın!” ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1995901/chp-asgari-ucret-talebini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.