TBMM'de EYT tartışması

TBMM Genel Kurulunda CHP, İYİ Parti ve HDP'nin önergeleri reddedildi. HDP'li Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmesi maddesi ilk sıraya alındı. CHP ile AK Parti arasında ise EYT tartışması yaşandı.
Mevlüt Peker
|
20 Aralık 2022, Salı - 20:03
TBMM'de EYT tartışması

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin değerlendirmelerinin ardından siyasi partilerin gündeme ilişkin önerilerine geçildi.

İYİ Partinin "ilaç fiyatları", HDP'nin "demokratik siyaset hakkı" ile CHP'nin "SGK'deki yolsuzluklar" konularında verdiği önergeler reddedildi.

Daha sonra AK Parti'nin kabul edilen grup önerisiyle, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in "devamsızlık" nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu gündemin ilk iki sırasına alındı.

Bazı uluslararası anlaşmaların uygun bulunmasına dair kanun teklifleri de gündemin ön sıralarına çekildi.

Genel Kurul, kanun teklifiyle ve Semra Güzel ile ilgili komisyon raporunun görüşmelerinin tamamlanamaması halinde 23 Aralık Cuma günü de toplanacak.

Kanun teklifi ile raporun görüşmelerinin bu hafta tamamlanması halinde Genel Kurul haftaya toplanmayacak.

EYT tartışması

AK Parti'nin önergesi üzerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu grup önerisine göre, verilen sözler tutulmadan Meclis çalışmalarına ara verileceğini ileri sürdü.

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili teklifin 2022 bitmeden Meclis'ten geçeceğine dair söz verildiğini belirten Özel, "EYT'lilerin yeni yıla mutlulukla gireceklerine, endişeyle, tedirginlikle girmelerini sağlayacak bir grup önerisi getirmişsiniz. Biz, emeklilikte yaşa takılanlarda herhangi bir ayrım, kısıtlama, özellikle yaş sınırlamasını kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Sözleşmelilere kadro sözünün tutulmadan, ombudsman raporu görüşülmeden bir sonraki yıla girileceğini dile getiren Özel, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in çocuk istismarına ilişkin komisyon kurulacağı sözü vermesine rağmen bunun da yerine getirilmediğini söyledi. Özel, gelir vergisi dilimlerinde iyileştirme yapılması gerektiğini ancak bunun da yapılmadığını öne sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Özel'in, AK Parti grup önerisine göre bazı konuların gündeme getirilmeden Meclis'in çalışmalarına ara vereceği şeklinde bir yorumda bulunduğunu ancak bunu kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"EYT ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın çalışması son aşamaya geldi ve kanun teklifine dönüşmek üzere. İnşallah burada hep beraber EYT problemini çözeceğiz çok yakın zamanda. Asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Alım gücünü koruyacak bir ücretin belirleneceğine inanıyoruz. Sözleşmelilere kadro gündemimizde, yakın zamanda o da Meclis'in gündemine gelecek. Ayrıca çok önemli bulduğumuz çocuk istismarıyla ilgili olarak da şu anda komisyon kurma noktasında önergemizi hazırladık ve imzaya açtık. Çünkü tek bir çocuğumuzun bile her türlü istismara, başta cinsel istismar olmak üzere istismara uğramasını kabul edemeyiz."

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın İcra ve İflas Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önerisi de kabul edilmedi.

Genel Kurul'da daha sonra Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2016602/tbmmde-eyt-tartismasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.