İşsizlik maaşının alt ve üst sınır

Asgari ücrete yapılan yüzde 54’lük zamla beraber işsizlik ve kısa çalışma ödeneği en düşük 4 bin 3 liraya, en yükseği ise 8 bin 6 liraya yükseldi.
Ankara Masası
|
27 Aralık 2022, Salı - 13:29
İşsizlik maaşının alt ve üst sınır

İşsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği asgari ücrete yapılan artışa beraber yükseldi. 2022 Ocak ayı itibari ile işsizlik maaşı alan kişi sayısı 483 bin 654'e çıktı. Türkiye’de binlerce kişinin aldığı ücretin alt ve üst sınırları değişiklik gösterdi. 

Yapılan zamla beraber işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 liraya, en yükseği ise 8 bin 6 liraya yükselecek. Zamlı oranlardan binde 7.59 oranında damga vergisi kesilecek.

İşten çıkış kodu önemli bir ayrıntı

Üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan kısa çalışma ödeneğinde de tavan fiyatları yükseldi. Ödenek başvurularında işten çıkış kodu önemli bir ayrıntı. Temmuz-aralık döneminde 9706 lira olan tavan ücreti asgari ücretin açıklanması ile beraber 15 bin liraya kadar yükseldi. Kısa çalışma ödeneği son 12 aylık ücretin yüzde 60’ı şeklinde hesaplanıyor. Tavan ise asgari ücretin yüzde 150'si oranında uygulanıyor.  Temmuz-aralık döneminde 9 bin 706 lira olan bu tavan yeni asgari ücretle birlikte 2023 yılında 15 bin liraya çıkacak.

İşsizlik maaşı nedir?

İşsizlik maaşı almak için İŞKUR’a başvuru yapılması gerekiyor. Bu ödenek alınan son dört maaşın toplamının yüzde 40’ına denk gelecek şekilde ödeniyor. Burada prime esas kazanç baz alınıyor. Diğer yandan kişinin maaşı kaç TL olursa olsun alacağı ödenek asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. İşsizlik maaşı için çalışanın 4 ay yani 120 gün çalışmış ve işsiz kalmış olması gerekiyor. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/2027002/issizlik-maasinin-alt-ve-ust-sinir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.