Dönmez, “Türkiye Yüzyılı borun ve bor teknolojilerinin yüzyılı olacak”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2023’ün hem enerjide hem de madencilikte önemli başarılara imza atılan bir yıl olacağını ifade etti. Dönmez, "Yarınları değil 100 yılı kapsayan projeleri hayata geçiriyoruz" dedi.
Onur Çetinkaya
|
28 Aralık 2022, Çarşamba - 11:41
Dönmez, “Türkiye Yüzyılı borun ve bor teknolojilerinin yüzyılı olacak”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji ve maden ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

"Türkiye Yüzyılı borun ve bor teknolojilerinin yüzyılı olacak"

Bakan Dönmez, bor cevherini bor karbüre, ferrobora, lityuma dönüştüren şeyin teknoloji alanında belirledikleri değişim ve dönüşüm hedefi olduğunu ifade ederek, " İklim değişikliği, kuraklaşma, afetler başta olmak üzere dünya, bugün her zamankinden daha fazla krizle karşı karşıya. Bu durumu çözecek en önemli faktör akıllı ve sorumlu üretim anlayışıdır. Bu nedenle yerli ve milli teknolojiyi üretmek, geliştirmek ve ihraç etmek zorundayız. Türkiye Yüzyılı, madenciliğin yüzyılı olacak. Türkiye Yüzyılı borun ve bor teknolojilerinin yüzyılı olacak. Uç ürün üretimi ve ticaretine öncelik verdiğimiz bir dönem olacak” değerlendirmesini yaptı.

"Eti Maden kendi rekorunu kırdı"

Dönmez, Eti Maden’in geçtiğimiz yıl bor cevherlerini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek 2 milyon 630 ton rafine bor satışıyla rekor kırdığını hatırlatarak, "Bu rekor da ülkemize 1 milyar 30 milyon dolar kazandırmıştı. Bu yıl kendi rekorunu kıran Eti Maden, yüzde 95 kapasiteyle çalışarak tam 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaparak ülkemize 1 milyar 300 milyon dolar kazanç sağlamıştır. Emeği geçen tüm çalışanlarıma bakanlığımız adına şükranlarımı sunuyorum. İnşallah Eti Maden Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında da yeni bir rekorla bu rakamları da aşacaktır" ifadelerini kullandı.

"2023’te cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerini devreye alacağız"

2023’ün hem enerjide hem de madencilikte önemli başarılara imza atılan bir yıl olacağını ifade eden Bakan Dönmez, "Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Karadeniz gazı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi, ferrobor ve bor karbür tesisimiz başta olmak üzere cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerini devreye alacağız. Karadeniz’de yeni keşif ve değerlemeyle 710 milyar metreküpe ulaşan yerli gazımızın miktarını artırmak için yeni sondajlar yapacağız. Akkuyu’nun ilk reaktörünü inşallah devreye alarak enerji sepetimizi çeşitlendireceğiz. Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisimizin genişletme fazıyla arz güvenliğimizin esnekliğini artıracağız" ifadelerine yer verdi

http://www.ankaramasasi.com/haber/2028012/donmez-turkiye-yuzyili-borun-ve-bor-teknolojilerinin-yuzyili-olacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.