ABD’de seçim manipülasyonu riski

Ankara Masası
|
30 Mayıs 2020, Cumartesi - 13:41
ABD’de seçim manipülasyonu riski

ABD'de 2020 seçimleri öncesi Başkan Trump'ın Twitter ile çekişmesi büyürken New York Üniversitesi Stern İş ve İnsan Hakları Merkezi de sosyal medyanın 2020 seçimlerine nasıl etki edebileceğine ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre 2020 yılında gerçekleşecek Amerikan seçimleri tıpkı daha önceki 2016 seçimleri gibi maniple edilme riski taşıyor…

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 2016 genel seçimlerine damga vuran Cambridge Analytica skandalının ardından 2020 seçimleri öncesinde ABD Başkanı Donald Trump ile sosyal medya şirketleri arasındaki kavga büyüyor. 

Twitter, yanlış bilginin yayılmasının önüne geçmek için bazı paylaşımlarının altına eklediği "bilgiyi doğrulama" etiketini, Trump'ın California eyaletindeki "uzaktan oylama" hakkında attığı tweetlere de uygulayınca Trump, sosyal medya şirketlerinin denetim altına alınması için harekete geçti. 

Trump, önceki gün sosyal medya şirketlerine yönelik yasal korumanın azaltılmasını ve bu şirketlerin daha sıkı denetlenmesini amaçlayan kararnameyi imzaladı. Yeni kararname ile  ABD'de denetleyici kurumlara, Facebook ve Twitter gibi şirketlere karşı gerektiğinde yasal işlem başlatma yetkisi veriliyor.

Trump ile sosyal medya arasında gerginlik sürerken gündemde 2020 seçimlerinde sosyal medyanın oynayacağı rol de var. AA muhabirinin New York Üniversitesi Stern İş Ve İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan "dezenformasyon Ve 2020 Seçimleri: Sosyal Medya Sektörü Nasıl Hazırlanmalı" raporundan derlediği bilgilere göre 2020 yılında gerçekleşecek Amerikan seçimleri tıpkı daha önceki 2016 seçimleri gibi maniple edilme riski taşıyor .

Raporda Amerikan seçmenlerinin Deepfake videolar, ülke içinden gelen dezenformasyon, dış ülkeler için çalışan Amerikalılar, Instagram, WhatsApp, İran ve Çin, Özel Şirketler ve dijital seçmenlerin baskılanması gibi alanlarda dikkatli olması gerektiği bildirildi.

2016 seçimlerinde ne yaşanmıştı?

Cambridge Üniversitesinde araştırma görevlisi Aleksandr Kogan, Facebook aracılığıyla hizmet veren “this is your digital life” isimli kişilik testi uygulaması aracılığıyla 87 milyon kişinin bilgilerini depolamış, bu bilgileri 2016 yılında siyasi danışmanlık amacıyla faaliyet gösteren Cambridge Analytica şirketine satmıştı. İngiliz televizyon kanalı Channel 4'un açığa çıkardığı skandalda Cambridge Analytica şirketi, elde ettiği verileri 2016 Amerikan seçimlerini Donald Trump'ın kazanması için kullandığı iddia edilmişti. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/20460/abdde-secim-manipulasyonu-riski
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.