Fransa'da emeklilik yaşı 64 oluyor

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, yeni emeklilik reformu kapsamında emeklilik yaşını 64'e çıkaracaklarını açıkladı. Ülkede en düşük emekli maaşı 1200 avro olacak.
Onur Çetinkaya
|
11 Ocak 2023, Çarşamba - 10:35
Fransa'da emeklilik yaşı 64 oluyor

Başbakan Elisabeth Borne düzenlediği basın toplantısında reform planlarını açıklarken, Fransız hükümetinin 2030 yılına kadar normal emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltmeyi amaçlayan bir yasa tasarısı sunacağını söyledi.

"Emeklilik sistemimizi değiştirmenin Fransız halkı arasında soru işaretleri ve korkular uyandırdığının gayet iyi farkındayım" diyen Borne, reform için halkın desteğini toplamanın artık hükümetin görevi olduğunu da sözlerine ekledi.

Bazı mesleklerdeki yıpranma payı göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Borne, mesleki yıpranmaların önlenmesine ilişkin 1 milyar avroluk bir fon oluşturulacağını söyledi.

En düşük emekli maaşı 1200 avro

Borne, en düşük emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 85'ine yükseltileceğine ifade etti. Böylelikle, en düşük emekli maaşı aylık yaklaşık 1200 avro olacak.

Söz konusu reform kapsamında erken yaşta çalışmaya başlayanlar daha erken emekliliğe ayrılabilecek ve işçiler 44 yıldan fazla çalışmak zorunda olmayacak.

Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, emeklilik reformunun 2030'da 17,7 milyar euro getireceğini ifade etti. Muhalefet ise emeklilik reformuna tepki gösterdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2052845/fransada-emeklilik-yasi-64-oluyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.