Demirtaş'tan HDP ve altılı masaya mesajlar

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, altılı masaya yönelik diyalog çerçevesini genişletme çağrısında bulunurken "Kimsenin dışarıda bırakılmayacağı bir demokratik Cumhuriyet için daha cesur olmak gerek. Genişlemek oy da kazandırır, aydınlık yarınları da." ifadelerini kullandı.
Ankara Masası
|
20 Ocak 2023, Cuma - 13:37
Demirtaş'tan HDP ve altılı masaya mesajlar

Edirne Cezaevi'nde terör örgütü propagandası yapma suçundan tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazeteci Pınar Teke'nin sorularını yanıtladı.

HDP'nin kendi adayını çıkarma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, altı masaya da genişleme çağrısında bulundu.

Demirtaş'a yöneltilen soru ve cevapları:

-HDP’nin hesaplarına bloke konulmasını nasıl yorumluyorsunuz? ‘HDP parasız kalırsa, barajı geçemez’ diye mi düşünülüyor? Seçmenlere bu konuda da bir çağrınız olur mu?

Hesaplara bloke konulması açıkça bir siyasi tehdittir, şantajdır. HDP bu tür şeylere pabuç bırakmaz.  Biz 7 Haziran 2015’te yüzde 13.2 ile barajı geçtiğimizde tek kuruş Hazine payı almıyorduk. Gerekirse aynen o günlerde olduğu gibi büyük bir halk dayanışmasıyla seçim kampanyası yürütülür. Halkımız da bu konularda duyarlı olacak ve partisine sahip çıkacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

-HDP’nin aday çıkaracağını açıklamasının ardından, EMEP ve TİP gibi Emek Özgürlük İttifakı Bileşenleri yeniden ‘ortak aday’ vurgusu yaptı. Nasıl bir süreç işlerse ortak aday ihtimali yükselir? 

Altılı Masan'ın adayı HDP’yi ve Emek Özgürlük İttifakı’nı ziyaret eder, ülkenin geleceğine dair açık, şeffaf bir müzakere yürütürse ve oradan bir uzlaşma çıkarsa ortak adayla seçime gidilebileceğini tüm HDP sözcüleri açıkladılar zaten. Böyle bir şey olmazsa da HDP mecburen kendi adayıyla ve iddialı şekilde seçim yarışına girecek. Yani ortak aday için HDP kapılarını tümden kapatmadan, kendi adayı için ciddiyetle hazırlık yapıyor. Durum şimdilik budur. Top da Altılı Masa’dadır.

-Erdoğan’ın seçim kaybettiğinde iktidarı bırakmayacağı söyleniyor. Sizce mümkün mü?

Bırakır, bırakır, merak etmeyin. Aksini kimse düşünmesin.

-Türkiye’nin birinci yüzyılını beş maddede özetleseniz bunlar neler olurdu?

1- Birlikte verilen muhteşem Kurtuluş Savaşı.

2- Birlikte kurulan yeni Cumhuriyet.

3- Elitlerin Cumhuriyete el koyması.

4- Devletin halkları yok sayması, yok etmeye çalışması.

5- AKP ile yıkılış ve kapanış.

-İkinci Yüzyıl’dan beklentilerinizi sıralasanız bunlar neler olurdu?

1- Birlikte verilen muhteşem bir mücadele ve seçim zaferi.

2-Birlikte yeniden inşa edilen Cumhuriyet.

3- Halkın yerelden genele her yerde yönetimde söz sahibi olması.

4- Devletin herkesin ve her kesimin ortak devleti haline gelmesi ve demokrasi ile buluşup yoluna devam etmesi.

5- Yoksulluğun, işsizliğin, sömürünün, kadın soykırımının, doğa katliamların yaşanmadığı barış, refah ve huzur içinde bir yüzyıl.

-CHP başta olmak üzere Altılı Masa’dan tam olarak beklentiniz nedir?

Sadece seçimi değil, büyük demokratik geleceği de kazanmaya odaklanmalılar. Bunun için de çok daha geniş siyasal, toplumsal kesimlerle iş birlikleri, diyalog ve uzlaşma zemini yaratmalılar.  Altılı Masa diyalog için önemli ve kıymetli bir deneyimdir ama yetmez, kimsenin dışarıda bırakılmayacağı bir demokratik Cumhuriyet için daha cesur olmak gerek.  “AKP-MHP’nin trolleri saldıracak, oy kaybedeceğiz” diye korkmak büyük kaybettirir. Genişlemek oy da kazandırır, aydınlık yarınları da.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2062331/demirtastan-hdp-ve-altili-masaya-mesajlar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.