2 milyar TL’lik Bitcoin’i yanlışlıkla çöpe attı

Galler’de yaşayan James Howells, içinde yaklaşık 2 milyar liralık bitcoin bulunan harici belleği yanlışlıkla çöpe attı.
Ersin Küçükbarak
|
23 Ocak 2023, Pazartesi - 11:31
2 milyar TL’lik Bitcoin’i yanlışlıkla çöpe attı

Galler'de yaşayan James Howells'ın harici bellekte tuttuğu yaklaşık 2 milyar TL'lik bitcoinin akıbeti "bu kadar da olmaz" dedirtti.

Howells, 2013 yılında o dönemki sevgilisiyle evini temizlerken  bazı “yayıntılar” ile birlikte bir harici belleği de çöpe attı.

37 yaşındaki Howells, çöpe attığı hard diskin içinde milyonlarca dolar değerinde bitcoin olduğunu fark ettiğinde ise iş işten geçmişti.

“Çok düşünürsem deliririm”

Yanlışlıkla attığı harici bellekteki kripto para cüzdanında üretilen ilk bitcoinlerden 8 bini bulunuyordu. Çöpe attığı bitcoinin değerinin o zaman 1 milyon dolar olduğunu fark ettikten sonra bin pişman olan adam İngiliz Sunday Times’a konuştu. Howells, “Şu an pek de koymuyor. Bir dönem bu kripto paranın değeri yarım milyar dolardı. Şu an sadece 130 milyon dolar (yaklaşık 2 milyar TL). O yüzden çok da rahatsız etmiyor. Eğer bu konu üzerinde çok düşünürsem deliririm” ifadesini kullandı.

Hard diski çöplükten çıkarmak için ekip kurmak istiyor

Newport’taki çöplükte harici belleğinin olabileceği yeri tahmin eden ve bunun için de bir ekip kurmaya hazır olduğunu söyleyen Howells, Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da kişiler tarafından oluşturulan bitcoini ilk duyduğunda, “Güzel bir fikir gibi gelmişti. Olay para kazanmak değil bir finansal sistem yaratmaktı. Bunu indirdim ve 2009 yılının Şubat ayında işlem yapmaya başladım” dedi.

“Bitcoin madenciliği yapan ilk 5 kişiden biriydim”

2009’da henüz bitcoinde madencilik yapmanın yeni başladığını ve bu sayede her birkaç dakikada bir bitcoin kazandığını söyleyen Howells şu anda madencilik süresinin daha da uzun olduğunu ve bir bitcoin kazanmanın çok güç olduğunu da belirtti. Howells, “Ben bitcoin madenciliği yapan ilk 5 kişiden biriydim. Diğeri de Satoshi. Bilgisayarımı yatmadan önce ayarlıyordum ve uyandığımda 400 ile 800 bitcoinim oluyordu” ifadesini kullandı.

Bütün gün bilgisayarını çalıştırdığı gün de şu an değeri 10 milyon dolar olan 600 bitcoin topladığını belirten Howells, harici belleğin bulunamamasından dolayı yaşadığı hayal kırıklığını da dile getirdi.

Bitcoİnleri bağışlayacak

Evi toplama ve kullanılmayanları atma fikrinin o dönem birlikte olduğu sevgilisinden geldiğini fakat kendisiyle artık birlikte olmadığını söyleyen Howells, Newport’taki yetkililerin kendisine izin vermesi durumunda kurtarılacak bitcoinlerin yüzde 10’unun yani yaklaşık 13 milyon dolarının kendilerine bağışlanacağını söylediğini de belirtti. Galler’deki Newport’ta yaşayan vatandaşlara da 50 sterlinlik bitcoin vereceğini söyleyen genç girişimci henüz bir yanıt alamadığını da söyledi.

Howells, onay gelmesi durumunda ekibin harici belleği bulmasının minimum 10 milyon sterlin, yani yaklaşık 12 milyon dolar harcayacağını da açıkladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2063141/2-milyar-tllik-bitcoini-yanlislikla-cope-atti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.