“Karne hediyesi et” haberini yapan muhabir işinden oldu

Habertürk TV “Annem karne hediyesi olarak et aldı” diyen muhabiri işten çıkardı.
Ersin Küçükbarak
|
24 Ocak 2023, Salı - 17:08
“Karne hediyesi et” haberini yapan muhabir işinden oldu

Geçen hafta tatil zili çaldı.

Milyonlarca öğrenci ilk dönem karnelerini aldı.

Gelenek gereği gazete ve televizyon muhabirleri de 'karne haberi'yapmak üzere sahaya çıktı.

Onlardan birisi de Habertürk TV muhabiri Fatmanur Boylu oldu.

Boylu, İstanbul’da markette elinde karnesiyle alışveriş yapan bir çocukla röportaj yaptı.

Küçük öğrencinin dudaklarından dökülen “Annem karne hediyesi olarak et aldı” sözleri bir anda Türkiye gündemine oturdu.

Sosyal medyada bu habere ilişkin yüz binlerce yorum yapılırken konu siyasete de taşındı. Bazı siyasi partiler bu haber üzerinden ekonomi eleştirisinde bulundu.

Hemen ertesinde bu haberin bir algı operasyonu ve kurmaca olduğu iddia edildi.

Bazı kanallar aileyle röportaj yaparak bu iddiaları pekiştirdi.

Habertürk TV gelişmeler üzerine haberi yapan muhabir ile ilgili kurum içi soruşturma başlattı.

Ardından haberi yapan muhabir Fatmanur Boylu işten çıkarıldı.

Habertürk TV konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Muhabirin savunması alındı süreçteki tüm yetkililer dinlendi"

"Habertürk TV’de 23 Ocak 2023 tarihinde yayınlanan ve sosyal medyada çeşitli yönlerden “Karne hediyesi et alan çocuk” başlığıyla tartışılan haberle ilgili olarak haberin oluşumunda çocuğun ailesinin iddia ettiği gibi gazetecilik ilkelerine aykırılık oluşturacak şekilde çocuğun konuşmasına muhabir müdahalesi olup olmadığına dair Habertürk TV yönetimince inceleme ve soruşturma başlatıldığı kamuoyunun bilgisine sunulmuştu.

Bu kapsamda olmak üzere; haberin tüm ham bantları yetkililerimizce incelenmiş, inceleme öncesi ve sonrası muhabir açıklaması ve savunması alınmış, haberle ilgili süreçte yer alan tüm yetkililer dinlenmiştir.

"Muhabirin dikte edici ve yönlendirici ön konuşma yaptığı tespit edilmiştir"

Neticede incelenen ham kayıtların açıkça gösterdiği üzere; muhabirimizin haberde konuşan çocukla gazetecilik ilke ve kurallarına tümüyle aykırı olarak, çocuğa nasıl konuşacağına ilişkin dikte edici ve yönlendirici nitelikte ön konuşma yaptığı ve çocuğun bu yönlendirme doğrultusunda konuştuğu maalesef tespit edilmiştir.

"Açıklama ikna edici nitelikte bulunmadı"

Muhabir savunmasında haberin konusunun çocuk olmadığı, çocuğu ailesiyle rastlantı sonucu mağazada gördüğünü ve habere sıcaklık ve neşe katmak için çocukla şaka mahiyetinde konuştuğunu, ancak bu kısa konuşmanın sosyal medya ve diğer medya mecralarında bağlamından koparılarak çarpıtıldığını ve haberdeki bağlamın tamamen dışında bir çerçeveye sokularak kendisinin ve Habertürk’ün aleyhine bir şekle dönüştürüldüğünü ve olayın iradesi dışında getirildiği noktadan büyük üzüntü duyduğunu belirtmiş ise de bu açıklama ve savunma gazetecilik ilke ve kurallarına aykırılık oluşturacak şekilde çocuğa nasıl konuşması gerektiğini dikte eden ön konuşmayı izah ve ikna edici nitelikte bulunmamıştır.

"Güveni sarsacak ihmal veya kasta herhangi bir tolerans gösterilmesi de mümkün değildir"

Habertürk’ün yayın ilkelerinin vazgeçilmez kırmızı çizgisi, verdiği haberin doğruluk ve dürüstlük açısından sarsılmaz bir güven ve inanç içerisinde olmasıdır. Bu güveni sarsacak ihmal veya kasta herhangi bir tolerans gösterilmesi de mümkün değildir. Esasen bu husus dürüst yayıncılığın da evrensel ilkesidir.

Bu haberde muhabirimizin, çocuğun konuşması/konuşturulması ile ilgili kısımda aldığı tutum bu ilkelerin açıkça ihlali niteliğinde görülmüş olduğundan kendisiyle iş ilişkimiz bugün itibarıyla sonlandırılmıştır.

"Kabul edilemez bu görev ihlali nedeniyle açıkça özür diliyoruz"

Başta haberde konuşturulan çocuk olmak üzere haberden etkilenen tüm kişilerden ve değerli izleyicilerimizden muhabirimizin kabul edilemez bu görev ihlali nedeniyle açıkça özür diliyoruz.

Tespit edildiği anda hatalarını açıkça kabul etmek, doğruyu söylemek ve gerektiğinde haberin mağdurundan özür dilemek de dürüst gazeteciliğin olmazsa olmaz ilkelerinden birisidir.

Bu anlayışla, haberimizi düzeltiyor, o haberdeki çocuğun konuştuğu bölüme, haberciliğin ilkelerine aykırı olduğu için, referans verilmemesini kamuoyunun bilgisine saygıyla sunuyoruz."

http://www.ankaramasasi.com/haber/2063573/karne-hediyesi-et-haberini-yapan-muhabir-isinden-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
Mehmet YÜKSEL
16 Şubat 2023, 08:27
HABERTÜRK muhabiri işten çıkarmakla YANLIŞ yaptı. Muhabir bu nursuz pirsiz, çarpıtılmış haber yuvası GÖZÜ KAPALI ERDOĞAN ve DEVLET DÜŞMANI KANALa uygun haber yapmış.. İkramiye vermeleri lazımdı