6 yaşındaki çocuk gelin davasına gizlilik ve yayın yasağı

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında zorla evlendirilmesi ve istismara uğramasına yönelik davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dışındaki tüm katılma taleplerinin reddine ve duruşmanın kapalı görülmesine karar verdi. Salon boşaltılırken, yayın yasağı da geldi.
Ersin Küçükbarak
|
30 Ocak 2023, Pazartesi - 16:33
6 yaşındaki çocuk gelin davasına gizlilik ve yayın yasağı

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirildiği ve cinsel istismara uğradığının ortaya çıkması sonrası konu mahkemeye taşındı.

Baba Yusuf Ziya Gümüşşel, anne F.G. ve imam nikahıyla evlendirildiği Kadir İstekli hakkında “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan dava açıldı.

Anne ve babanın 22 yıl 6 aya kadar, imam nikahlı evlendirildiği Kadir İstekli hakkında ise ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapsi isteniyor.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasının ardından gözaltına alınan sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel geçen yıl aralık ayında tutuklandı.

Tutuklu sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel ile tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel ilk kez bugün hakim karşısına çıktı.

Kadın örgütleriyle müritler karşı karşıya

Duruşma öncesi kadın ve sivil toplum örgütleri açıklama yaptı. Duruşmayı izlemeye gelen kadın örgütleri “Yaşasın kadın dayanışması”, “H.K.G. yalnız değildir”, “Cemaatlere karşı hiçbir çocuk, hiçbir kadın yalnız değildir” sloganları attı.

Adliye önünde toplanan Yusuf Ziya Gümüşel’in müritleri ise “Hocamıza özgürlük” yazılı pankartlar taşıdı.

Gizlilik ve yayın yasağı kararı

Yoğun ilgi yüzünden duruşma konferans salonuna alındı.

Tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli cezaevinden getirildi. Duruşmada söz verilen Cumhuriyet Savcısı duruşmanın kapalı yapılmasını istedi.

Mahkeme heyeti bakanlık dışındaki tüm katılma taleplerini reddederken duruşmanın kapalı yapılmasını ve salonun boşaltılmasını kararlaştırdı.

Karar salondakiler tarafından tepkiyle karşılandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2064951/6-yasindaki-cocuk-gelin-davasina-gizlilik-ve-yayin-yasagi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.