EYT düzenlemesi komisyonda

EYT düzenlemesinin kanun teklifi bugün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Düzenleme yasalaştıktan sonra hak sahipleri başvuru yapabilecekler.
Ankara Masası
|
02 Şubat 2023, Perşembe - 13:22
EYT düzenlemesi komisyonda

Milyonlar kişiyi yakında ilgilendiren geçtiğimiz günlerde  Meclis Başkanlığı'na sunulan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi  Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

Düzenlemeye muhalefet partileri eksik olduğu gerekçesiyle eleştirirken hem katsayı hem de prim gün sayısı konusunda mağduriyet olduğu belirtildi.

Komisyon çalışmasında düzenlemeye eklemeler yapılabileceği ifade edildi.

" Bu, büyük bir müjde"

Teklif sahibi olarak komisyona bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, kanun teklifini Cumhur İttifakı olarak hazırladıklarını söyleyerek, EYT ile "muazzam bir dokunuş, müjdeli bir düzenleme yaptıklarını" belirtti.

Akbaşoğlu, EYT'lilerin, AK Parti ve MHP grup başkanvekillerini ziyaret ederek, "Biz primimizi, çalışma süremizi doldurduğumuz halde 1999'da gelen yaş şartı nedeniyle evde oturuyor, yaşımızı bekliyoruz. Yaşımız ilerlediği için farklı iş yerlerinde çalışamıyoruz, bundan dolayı mağduriyet yaşıyoruz. AK Parti buna neden olmadı ama sizden istirhamımız bunun çözümlenmesi." şeklindeki taleplerini ilettiğini aktardı.

Plan ve Bütçe Komisyonunda milletin beklediği teklifi görüştüklerini vurgulayan Akbaşoğlu, "Bu, büyük bir müjde; bu müjdeyi sevinçle karşılayan milyonlarca çalışanımız var ancak bunu değersizleştirmek, amacından saptırmak isteyen, hakikate iftira atarak gerçekliği örtmeye çalışanlar da var. Bu da 'teklifle yeni bir şart getirildiği' yalanı. Bu, apaçık bir yalan. Ortaya koyduğumuz teklifle yeni şart yani 'kademeli prim şartı' getirildiği sözü iftiradır, yalandır, teklif sahiplerine bühtandır. Teklifimizde hiçbir eksiklik yok." ifadesini kullandı.

Kademeli prim sistemi kaldırılacak mı?

Yaş şartının kaldırıldığı yasa teklifinde prim gün sayısı şartının olması tepkilere neden oldu. Komisyon’da bugün görüşülecek yasa teklifinde EYT’lilerin yeni talebi ise kademeli prim şartının kaldırılması oldu. Komisyonda bugün bu durumun da görüşülmesi bekleniyor.

Başvurular ne zaman yapılacak?

Başvurular, kanun Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başlayacak. Koşulları yerine getirenler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.

Maaşlar ne zaman yatacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

AK Parti olarak bir an önce teklifi yasalaştırmak istediklerini söyleyen Erdoğan, "Emeklilikte yaşa takılanlar kapsamında emekliliğe hak kazanan vatandaşlarımıza, ilk aylıkları şubat ya da mart gibi bağlanabilir" açıklamasını yaptı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2065568/eyt-duzenlemesi-komisyonda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.