Ankara Kent Konseyinden yeni dayanışma modeli

Ankara Kent Konseyi ve gençlerinden deprem dayanışmasına yeni model...
Mevlüt Peker
|
09 Şubat 2023, Perşembe - 22:43
Ankara Kent Konseyinden yeni dayanışma modeli

Türkiye’nin doğusundaki 10 ilde gerçekleşen ve tüm Türkiye’yi dört gündür derinden sarsan deprem karşısında Ankara Kent Konseyi yeni bir örgütlenme modelini inşa ediyor. 2019 yılında kurulmasına rağmen 1800 bileşeni ve 5000 gönüllüsüyle Türkiye’nin en yaygın katılımlı ve uluslararası ödüllü konseyi olan Ankara Kent Konseyi, depremin haberini aldığından bu yana dört yıllık deneyimiyle tüm Ankara’yı dayanışmaya çağırdı ve giderek ivmesi büyüyen bir hareket oluşturmakta. Daha önce İzmir Depremi sonrasında Türkiye’nin büyükşehir belediye başkanlarını ve kent konseylerini dayanışma için bir araya getiren, pandemi döneminde yenilikçi müdahale biçimleri konusunda tüm Türkiye’ye örnek olan Ankara Kent Konseyi bu kez Konseye bağlı Başkent Gençlik Meclisi ile sahneye çıktı.

Deprem haberlerinin hemen ardından dayanışma için üç aşamalı bir program yürürlüğe girdi. Öncelikle Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz deprem bölgesine hareket ederek sahadan bilgi aktarımına başladı. Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu ve Çankaya Kent Konseyi bir araya gelerek müdahale stratejisi belirlendi. İkinci olarak Başkent Gençlik Meclisi üyesi gençler Ankara Kent Konseyi Binasında bir dayanışma merkezi oluşturmaya başladı. Üçüncü olarak da Ankara Kent Konseyi bileşenleri başta Ankara Ticaret Odası üyeleri ve Ankara Muhtarları olmak üzere deprem bölgesinde ihtiyaç duyulacak malzemelerin temini için bir iletişim ağı oluşturuldu. Birkaç gün içerisinde birbiri ile içi içe geçmiş bu model tüm Ankara’nın dayanışmasına örnek olan, kenti harekete geçiren ve depremzedelerin barınma sorununa kadar ihtiyaçlarla ilgilenmeye çalışan bir organizasyona dönüştü.

Başkent Gençlik Meclisi üyeleri Ankara Kent Konseyinde üç bölümden oluşan bir sistem oluşturdular. Bu bölümlerin her birinde daha önce Başkent Gençlik Meclisine üye olan 1000’i aşkın genç gönüllü olarak yer aldılar. Bir odada gençler bilgisayarlarıyla bir ağ oluşturup, deprem bölgesinden gelen çağrı ve talepleri anında listeleyerek AFAD başta olmak üzere ilgili resmi kurumların veri tabanlarına işleyerek takip edilmesini sağlıyorlar. Diğer bir odada gençler Ankara içerisinden deprem bölgesine yardım taleplerini listeliyor ve takip ediyorlar. Tüm bu bilgiler bir veri tabanında izlenirken Ankara Kent Konseyi Binasının orta salonunda ise gelen yardımlar toplanarak tasnif ediliyor ve deprem bölgesine sevk edilmeye hazır hale getiriliyor.

Yürütülen dayanışma Ankaralılara sosyal medya kanallarından duyuruluyor, AFAD başta olmak üzere duyurulan ihtiyaçların temini için duyuruya çıkılıyor. Bu aşamada Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, bina görevlileri ve sekretaryasında çalışan gönüllü ve çalışanlar çok önemli bir görev üstleniyorlar. Dört yıllık kent konseyi deneyiminde az kaynakla çok iş başarabilmek becerisini kazanan bu çalışanlar duyuru, görsel hazırlama ve iletişim konusundaki tüm becerilerini de ustalıkla dayanışmanın hizmetine sunuyorlar. Etkin iletişimin önemli bir kazanımı da Ankara Kent Konseyinin etrafında oluşan güven ekosisteminin yardım toplanmasında da çok etkili bir araç olması.

Ankaralı vatandaşların, iş insanlarının ve firmaların kent konseyine getirdikleri yardım malzemeleri gönüllü gençler tarafından önce istasyonlar halinde tasnif ediliyor, ıslanmayacak şekilde paketleniyor, içlerine kimi zaman içten mesajlar konarak paketleniyor ve üzerlerine açılma esnasında faydalı olabilecek içerik bilgisi yazılıyor. Bebek ihtiyaçlarından giyime, kuru gıdadan battaniyeye kadar pek çok ihtiyaç bu şekilde taşımaya hazır hale getiriliyor. Yardım hazırlama süreci devam ederken Ankara Kent Konseyi bileşenlerinin oluşturduğu yardım ağı üzerinden tır, kamyon ve diğer taşıma araçları temin ediliyor. Bu araçlar Konsey binasında oluşturulan insan zinciri ile araçlara uygun şekilde istifleniyor. Araçlar, kurulan iletişim ağı üzerinden en fazla ihtiyaç duyulan yerleşim yerine, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve AFAD eşgüdümünde yönlendiriliyor. Malzeme yardımında bulunmak isteyenlerle araç temin etmek isteyenler buluşturuluyor.

Yapılan bu çalışmalarda şu ana kadar dönüşümlü şekilde 600 kadar gönüllü genç ve 400 kadar Ankara Kent Konseyi bileşeni görev aldı ve ihtiyaç duyuldukça da devam edecek. Deprem bölgesindeki Malatya, Kahramanmaraş, Hatay, İslâhiye, Nurdağı, Kırıkhan, Adıyaman, İskenderun, Afşin ve Elbistan’a şu ana kadar 21 tır ve kamyonla ihtiyaç maddeleri sevk edildi. Ayrıca Ankaralı gönüllü doktor ve acil durum müdahale uzmanları bir otobüsle deprem bölgesine gönderildi. Gönüllülerin gündelik ihtiyaçlarının karşılanmasında da Ankara Kent Konseyi bileşeni firmaların yemek ikramları ihtiyacı karşılıyor. Deprem bölgesine gönderilen araçların Ankara dönüşünde ihtiyaç sahibi depremzedeleri mümkün olduğu kadar taşımasına gayret gösteriliyor.

Deprem bölgesinden gelen afet mağdurlarının Ankara’da barınması için ise Ankara Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TURSAB ile bir dayanışma ağı oluşturuldu ve otellerle kamu kurumlarının olanakları seferber edilmeye çalışılıyor. Bir kısım depremzede Ankara Kent Konseyi binasında önce misafir edildikten sonra barınma sorununa çözüm aranıyor.

Önümüzdeki günlerde afet müdahalesinin olası durumu dikkate alınarak dayanışma modelinin de doğrudan yardımdan daha çok yardımın sürekliliğinin sağlanmasına ve sevk ve idaresine odaklanması planlanmaya çalışılacak. Bu süreçte farklı kurumların insan gücü, ihtiyaç temini taleplerine de destek olunması hedefleniyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2068018/ankara-kent-konseyinden-yeni-dayanisma-modeli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.