Riskli bina nasıl anlaşılır? Dayanıklılık testi nasıl yapılır? Bir bina neden yıkılır?

Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ili vurdu. Binlerce bina yerle bir oldu. İnsanlar, "Bir binanın dayanıklılık testi nasıl yapılır?, Riskli bina nasıl anlaşılır?, Bir ev alırken neye dikkat etmek lazım?, Bir bina neden yıkılır?, Bir bina yapılırken nelere dikkat edilmeli?" sorularına yanıt aramaya başladı. Ankara Masası, o soruların yanıtını uzmanlardan aldı.
Ecem Çetin
|
13 Şubat 2023, Pazartesi - 16:00
Riskli bina nasıl anlaşılır? Dayanıklılık testi nasıl yapılır? Bir bina neden yıkılır?

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde Türkiye sarsıldı.

Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 şiddetinde iki deprem meydana geldi.

10 ilde etkili olan depremde birçok bina yerle bir oldu. 

Depremlerde binlerce insan hayatını kaybetti. Enkaz altında kalan insanlar içinse mücadele sürüyor. Ekipler, canla başla bölgelerde arama ve kurtarma çalışmalarına devam ediyor. 

İnsanlar 'asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremlerin ardından, 'Bir binanın dayanıklılık testi nasıl yapılır?, Riskli bina nasıl anlaşılır?, Bir ev alırken neye dikkat etmek lazım?, Bir bina neden yıkılır?, Bir bina yapılırken nelere dikkat edilmeli?' Sorularının cevabını araştırıyor. 

Ankara Masası, soruların yanıtını İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı'ya sordu. 

İşte o röportaj;

Soru 1: Bir binanın dayanıklılık testi nasıl yapılır?

Bir bina, normali olarak kullanılabilecek ve yapı kullanım izni almışsa, zaten dayanıklı olmak zorunda. Kendi binanızda eğer bu bina eski yapılmışsa ve şüpheliyseniz diyeceksiniz ki ben bu binanın deprem performansının analizini yaptırmak istiyorum. Odalara başvurabilirsiniz. Odalardan ön inceleme raporu alabilirsiniz. 

Soru 2: Riskli bina nasıl anlaşılır? 

Duvarlarınızda çatlamalar, betonda ufalmalar, dökülmeler varsa beton kalitesinde sıkıntı vardır. Ya da donatılar açığa çıkmışsa, bu bina normalizasyonun dışındadır. 

Soru 3:  Bir ev alırken neye dikkat etmek lazım? 

Bir ev yapı kullanım izni almışsa, bu aslında yasa ve yönetmeliklerimize göre, tüm şartnamelere uygun olarak projesinden, imalatın bittiği aşamasına kadar. Yapı kullanım izni şu demektir; Siz burada güvenli bir şekilde oturabilirsiniz. 

Soru 4: Bir bina neden yıkılır? 

Tek bir parametresi yoktur. Tasarım hataları da olabilir. Bir binanın tasarımını yaparken, ilgili fen inşaat namelere göre yapılmayabilir, ama bir kişi bunu yaparken, bir tasarımcı bir binayı tasarlarken, o tasarlayıp da sadece harekete geçmiyor. 

Soru 5: Deprem bölgelerinizi gezdiğinizi söylediniz. Orada baktığınız zaman yıkılan bina ile yıkılmayan bina arasında nasıl bir fark tespit ettiniz? 

Yıkılan binalarda, mühendislik hizmeti almamış, proje hizmeti almıştır ama binanın bitme aşamasına geldiği noktada onu alamamış. Beton kalitesiz,  donatılar düzgün değil. Donatların kiriş ve kolon birleşimleri düzgün bir şekilde bağlanmamış.

Soru 6: Bir bina yapılırken nelere dikkat edilmeli?'

Bir bina yapılırken, nereye oturacağı,  zemin yapısı, hangi tip zemine oturacağı bunlarla ilgili veri gelir. İmar durumlarına göre kaç kata ya da kaç  metrekare alana oturabilecek yapısı, mimari tasarımdan gelecektir. 

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı'nın Ankara Masası'nın sorularına verdiği geniş yanıtların tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.


http://www.ankaramasasi.com/haber/2068802/riskli-bina-nasil-anlasilir-dayaniklilik-testi-nasil-yapilir-bir-bina-neden-yikilir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.