Yalovalı gönüllüden iddia: "Gitme dedikleri Samandağı'nda 300 can kurtardık"

Independent'a konuşan bir arama kurtarma gönüllüsü AFAD görevlisinin Hatay Samandağı'na gitmelerini engellemeye çalıştığını belirterek” 'Oradaki tüm binaları taradık, çoğu ölmüş. Gitmenize gerek yok' dedi. Bu cümleden sonra enkazdan 350 canlı insan çıkardık biz." şeklinde konuştu.
Ersin Küçükbarak
|
15 Şubat 2023, Çarşamba - 11:23
Yalovalı gönüllüden iddia: "Gitme dedikleri Samandağı'nda 300 can kurtardık"

Kahramanmaraş merkezli iki deprem 10 ili vurdu.

Türkiye’nin her yerinden arama kurtarma ekipleri ve gönüllüler deprem bölgelerine koştu.

Hem devlet hem ekipler ellerinden geleni yapmaya çalıştı.

Bununla birlikte bazı gönüllüler eksiklikler yaşandığını da iddia etti.

İngiliz İndependent Gazetesi’ne konuşan Yalovalı bir gönüllü, İskenderun’da AFAD’ın kendilerine bir enkaz verdiğini ve bir vatandaşın cenazesini çıkardıklarını söyledi.

Daha sonra vatandaşların ihbarı üzerine Hatay Samadağ’a gitmeye karar verdiklerini belirten gönüllü, "yol yok ve terör bölgesi" sözleriyle vazgeçirilmek istendiklerini dile getirdi.

Gönüllü,  “Bizim oraya gitmemize engel olmaya çalıştı. Çok açık bir şekilde gitmemizi engellemeye çalıştı” dedi.

Samadağ’a sorun yaşamadan ulaştıklarını kaydeden Yalovalı gönüllü şunları anlattı:

“Yapabileceğiniz bir şey yok İsterseniz geri dönün dediler”

“ Sadece USAK ekibi sıcak arabada oturuyordu bütün binaları taradık Çoğu ex Sizin burada yapabileceğiniz bir şey yok İsterseniz geri dönün dediler. Biz ona rağmen inat ettik. Oradan geri dönmedik. Biz arama kurtarma faaliyetine başladık.”

“Bu cümleyi kurduktan sonra yaklaşık 300-350 insan çıkarttık apartmanların altından”

“Bu cümleyi kurduktan sonra yaklaşık 300-350 insan çıkarttık apartmanların altından. Eğer bize ekipman sağlanmış olsaydı biz oraya indiğimizde yanımızda ekipmanımız olsaydı biz o zaman toprağın altına verdiğimiz insanların belki yarısını sağ bir şekilde dışarıya çıkarabilirdik. Yani bu insanların bütün vebali bizi o şekilde oraya yollayanların üzerinde.”

“Bizi başlarından savıyorlardı”

“ Biz orada arama kurtarma faaliyeti yaparken İstanbul İtfaiyesi geldi daha sonradan. Bir tek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiyesi vardı. Biz onlarla beraber çok fazla çoluk çocuk çıkarttık, çok fazla cenaze çıkarttık. Biz merkezle konuşuyoruz hilti yollayın diyoruz ya hilti yollayın jenaratör yollayın burada yapılacak çok şey var çok canlı var burada siz arama kurtarma ekibi değilsiniz biz sizi oraya destek için yolladık diye bizi başlarından savıyorlardı. O zaman bize profesyonel ekip desteği yollayın biz ekip yolladık 4 kişilik dalga geçer gibi 4 kişilik bütün şehrin ikmalini  sağlamaya çalıştık.”

“Bu gözler gördüğü şeyleri gerçekten çok zor unutur”

“ Vatandaşlardan bir jenaratör bulduk, hilti bulduk. Gerçekten kendi çabamızla insanları kurtarmaya başladık. Ama bu süre zarfında sesini duyduğumuz insanların sesini duymamaya başladık kaybetmeye başladık ve her aradığımız devlet kurumu bizim suratımıza kapadı. Ben böyle bir şey görmedim. İnsanları böyle ölüme terk etmenin nasıl bir mantığı olduğunu gerçekten idrak edebilmiş değilim. Yani bu gözler gördüğü şeyleri gerçekten çok zor unutur”


http://www.ankaramasasi.com/haber/2069217/yalovali-gonulluden-iddia-gitme-dedikleri-samandaginda-300-can-kurtardik
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.