Faik Öztrak: ''20 yıllık hükümet, eğer ar damarı çatlamamışsa, istifa eder''

Faik Öztrak "Son 20 yıldır ülkemizi aynı kişi yönetiyor. 20 yılda başka depremleri de gördük ama bu kafa depreme hazırlık yerine, sadece algıyı yönetti. Bilim insanları, namuslu bürokratlar uyardı. Şahsım hükümetleri sadece seyretti. Sonuç büyük bir yıkım oldu. 20 yıllık hükümet, eğer ar damarı çatlamamışsa, sebebi olduğu böyle bir yıkım karşısında ne yapar? İstifa eder. "dedi.
Ecem Çetin
|
20 Şubat 2023, Pazartesi - 17:56
Faik Öztrak: ''20 yıllık hükümet, eğer ar damarı çatlamamışsa, istifa eder''

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. 

Sahada olan genel başkan yardımcılarının MYK toplantısına uzaktan erişim ile katıldıklarını söyleyen Öztrak, deprem sahasındaki ihtiyaçları, aksaklıkları ve yapılması gerekenleri paylaştıklarını belirtti. 

Öztrak, "6 Şubat’ta yaşadığımız depremlerin üzerinden, tam iki hafta geçti. Çaresizlik, acı, öfke, üzüntü, birbirine karıştı. Depremde yakınlarını yitirenler, Evsiz barksız kalan aileler, sahipsiz çocuklar, “Nerede bu devlet?” haykırışları, Ve bu çaresizliği gören, yaşayan milletimiz…" ifadelerini kullandı. 

"Dayanışmayı sürekli büyüteceğiz"

Depremin ilk saatlerinden itibaren genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun koordinasyonunda, genel merkez yöneticilerinin, milletvekillerinin, örgütlerin, belediyelerin, yaraları sarmak için ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Öztrak, 
"Cumhuriyet Halk Partisi tüm gücüyle, depremzedelerin yanında oldu. Bundan sonra da yanlarında olacağız. Dayanışmayı sürekli büyüteceğiz." dedi. 

"20 yıllık hükümet,  sebebi olduğu böyle bir yıkım karşısında ne yapar. İstifa eder"

Faik Öztrak, "Acımız çok büyük. Yüreğimizdeki ateş, kolay kolay, küllenmeyecek. Kaybettiklerimizi her zaman hatırlayacağız. Ülkemiz 485 diri fayın bulunduğu bir deprem ülkesi...Bu yaşadığımız ilk büyük deprem de değil. Bugüne kadar alınması gereken pek çok ders vardı. Ama hiçbir ders alınmadığını bu depremde yaşayarak gördük. Bu ülke 1999’da çok büyük bir deprem yaşadı, üzerinden 24 yıl geçti. Son 20 yıldır da ülkemizi aynı kişi yönetiyor. 20 yılda başka depremleri de gördük. Ama bu kafa depreme hazırlık yerine sadece algıyı yönetti. Bilim insanları, namuslu bürokratlar uyardı. Şahsım hükümetleri sadece seyretti. Sonuç büyük bir yıkım oldu. 20 yıllık hükümet, eğer ar damarı çatlamamışsa, sebebi olduğu böyle bir yıkım karşısında ne yapar. İstifa eder." şeklinde konuştu. 

"Yapılacak tek şey vardır. O da zihniyeti değiştirmek"

Öztrak şunları söyledi;

Bu felaketlerin nihayet bulması için, artık her şey değişmek zorunda. Coğrafya kaderse, bulunduğumuz coğrafyada, 12 milyon yıldır depremler yaşanıyorsa, ve milyonlarca yıl daha da yaşanacaksa, yapılacak tek şey vardır. O da zihniyeti değiştirmek. Akletmeyen, zillete düşer. Bir daha böyle zilletlere düşmemek için, akledeceğiz. Aklımızı kullanacağız coğrafya kaderse, biz bu kadere teslim bayrağı çekmeyeceğiz. Bu kadere vatandaşlarımızı teslim etmemek için, aklın, bilimin gerektirdiği her türlü tedbiri alacağız. Kültürümüzü, estetiğimizi, akılla, bilimle, liyakatle birleştireceğiz. Coğrafyamızın gerçekleriyle uyumlu, güzel şehirler inşa edeceğiz. Depreme dayanıklı binalar yapacağız.

"İstifa eder"

"Tüm bu acılara sebep olan bir hükümet, azıcık gururu varsa, o koltuklarda bir dakika daha oturmaz. İstifa eder. Hakikat ortadadır." diyen Öztrak, hükümetin şehirleri depreme hazırlamadığını, gerekli önlemlerin almadığını söyledi. 

" Hatay çok önemli, çünkü Hatay demek, Atatürk demektir"

Bölgenin demografik yapısındaki değişimin diğer önemli risk faktörü olduğuna vurgu yapan Öztrak, "Hatay çok önemli, çünkü Hatay demek, Atatürk demektir. Hatay demek, Doğu Akdeniz demektir. Hatay demek, enerji koridorlarına erişim demektir. Bu nedenle Hatay artık hepimiz için şahsi bir mesele haline gelmiştir. Hatay'ın beşeri, sosyal ve demografik dengesi mutlaka korunmalıdır. Gerekiyorsa bunun için özel bir kanun çıkarılmalı, teşvik ve destekler sağlanmalıdır." şeklinde konuştu.

"Türkiye tek yürek" yardım kampanyasında en büyük bağışın 1 milyar 600 milyon dolarla Merkez Bankasından geldiğini ifade eden Öztrak, kamu bankalarının yapabileceği bağış ve yardımların 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile sınırlamaya tabi olduğunu hatırlattı. 

" Kamu bankalarındaki her bir yöneticinin artık hukuki sorumluluğu var"

Öztrak, "Kamu bankaları talimatla yüklü bağışlar yapınca, kanunu da çiğnemiş oldular. Kamu bankalarındaki her bir yöneticinin artık hukuki sorumluluğu var. Bunları kurtarmak için OHAL kararnamesi çıkardılar. Ama bunu yaparken de bu sefer Anayasayı çiğnediler. Anayasanın 104. maddesine göre, kanunda açıkça düzenlenen bir konuda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz." dedi.

Faik Öztrak, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

"YSK'nın  tek bir görevi var, seçimi zamanında güven içerisinde yapmak"

Öztrak, Ankara Masası'nın ' Bülent Arınç, Ankara Masası yayınında YSK'nın seçimi erteleme yetkisinin olduğunu söyledi. Sizce YSK seçimi erteleyebilir mi? Meclis kararı mı gerekli' sorusuna  şu cevabı verdi:

"Seçim tarihini belirlemek Yüksek Seçim Kurulu'nun görevi değildir.  Yüksek Seçim Kurulu'nun tek bir görevi vardır; seçimi zamanında güven içerisinde yapmaktır. Seçimin güvenle yapılabilmesi için gerekli tüm önlemleri, almaktır. 
Bunun içinde Yüksek Seçim Kurulu gereken tüm tedbirleri almalıdır. Nokta. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/2070569/faik-oztrak-20-yillik-hukumet-eger-ar-damari-catlamamissa-istifa-eder
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.