Samet Bağcı: "Ramazan sonuna kadar bölgeden çıkmayacağız"

Alperen Ocakları Genel Başkanı Samet Bağcı, afet dönemlerinde devletin tamamlayıcı unsurunun STK'lar olduğunu belirterek "Arama kurtarma çalışmalarında sivil toplum kuruluşunun taşın altına eline koyması lazım. Bu noktada devletin STK'larla organize olarak payını biraz artırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bağcı, Alperen Ocakları olarak 78 kişiyi kurtardıklarını, Ramazan sonuna kadar da bölgede faaliyetlere devam edeceklerini söyledi.
Ankara Masası
|
24 Şubat 2023, Cuma - 17:09
Samet Bağcı: "Ramazan sonuna kadar bölgeden çıkmayacağız"

Alperen Ocakları Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı Genel Başkanı Av. Samet Bağcı, Ankara Masası Haber Müdür Ersin KüçükBarak'ın konuğu oldu.

Bağcı, Alperen Ocaklarının faaliyetlerini aktarırken, 'ocak' kavramının Türk tarihindeki birleştiricilik etkisine dikkat çekti.

64 ilde il başkanlıklarının veya temsilciliklerinin olduğunun altını çizen Bağcı, 200'ün üzerinde belde de teşkilatmış durumda olduklarını bildirdi.

Bağcı, Alperen hareketinin büyük bir gençlik hareketi olduğunu kaydederek amaçlarını "Gençleri kurtarmak,  milli manevi olmayan kurumlardan uzaklaştırmak, bilinçli gençler yetiştirmek' şeklinde açıkladı.

Rol modellerinin suikast sonucu hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisini eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu olduğunu vurgulayan Bağcı "Bizim arkadaşlardan beklediğimiz budur. Ne devletine ne milletine küsmemeleridir." diye konuştu.

"1000 kişinin üzerinde sadece arama kurtarma ekibimiz sahadaydı"

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından sahada aktif rol alan Alperen Ocakları Arama Kurtarma ekiplerinin çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Bağcı şunları söyledi:

"Depremin ilk saatlerinde Genel Başkanımız Mustafa Destici’yle bir telefon görüşmesi yaptık. Depreme yakın illerdeki arkadaşlarımızı bölgeye sevk edildi. Ardından hem parti merkezinde hem ocakta bir kriz masası kuruldu. Bizim ekiplerimiz AFAD’la koordineli olan ekiplerimiz. AFAD’la yaptığımız toplantının ardından yola çıktık. Ben gitmeden 500 arkadaşımız deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarına başladı. Normal şartlarda Maraş’a varışımız 5-6 saatken, biz 13-14 saatte vardık. Sahada 1000 kişinin üzerinde sadece arama kurtarma yapan arkadaşımız vardı."

"AFAD sahadaydı"

Koordinasyon eksikliği iddialarına da değinen Samet Bağcı, depremde teknik alt yapıların tamamının yok olmasının bu söylemleri beraberinde getirdiğini ifade etti.

Bağcı "Ben Maraş’a gittiğimde 48 saat olmamıştı. AFAD sahadaydı. Ama bir caddede 50 binanın yıkıldığını gördük. 10 ilde yıkım oldu. İlk varan ekiplerin nereye nasıl müdahale edeceği konusunda bir koordinasyonsuzluk oldu. Tüm Türkiye’deki arama kurtarma ekiplerini getirin bir şehri kurtaramazdı. Kaldı ki Türkiye’deki arama kurtarma ekip sayısı Avrupa’nın çok üzerinde. Ama kimin bir ihmali varsa devletin bununla ilgili gereğini yapacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Bağcı, Alperen Ocakları olarak 78 kişiyi enkaz altından çıkardıkları bilgisini paylaştı.

" Biz de kendi eksiklerimizi sahada gördük"

Arama kurtarma çalışmalarında sivil toplum kuruluşlarının devletin tamamlayıcı unsuru olduğunu vurgulayan Samet Bağcı " Yani yüzde 99 deprem riski olan bir ülkede yaşıyoruz, bu işin gerçeği. Allah göstermesin ama zikredilen bazı felaketler söz konusu. Şimdi buna dair, birçok sivil toplum kuruluşunun taşın altına eline koyması lazım. Biz de kendi eksiklerimizi sahada gördük. Muhakkak vardır, hiçbirimiz işini, yüzde yüz anlamda tam yaptık diyemiyoruz. Biz de bu noktada artık ciddi bir şekilde bu işin üzerine eğileceğiz. Biz liderini arayamamış, yani profesyonel bir şekilde, şehit olmuş liderini profesyonel bir şekilde arayamamış, evet o gün belki üstümüzde kıyafetlerimizle, canla başla günlerce mücadele edildi ama arayamamış bir hareketin mensuplarıyız. Profesyonel anlamdan bahsediyorum. Yetişmiş ekiplerin eksikliği noktasında söylüyorum. Ve İzmir depreminden sonra, bundan 3-4 sene önce yaşadığımız İzmir hadisesinden sonra, biz arkadaşlarımızla oturup artık dedik ki; bizim bu noktada bir inisiyatif almamız lazım. Az önce bahsettiğiniz gibi birçok imkansızlıklara rağmen bu noktaya geldi. Belki daha büyük imkanlarımız söz konusu olsaydı, daha farklı hizmetlerde bulunabilirdik. Bu noktada devletin STK'larla organize olarak payını biraz artırmamız gerekiyor." dedi.

Adıyaman, Maraş ve Hatay’da üs kurduklarının altını çizen Bağcı, minimum Ramazan sonuna kadar bölgede olacaklarını, vatandaşların yardımlarına ihtiyacı olduğunu kaydetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2071338/samet-bagci-ramazan-sonuna-kadar-bolgeden-cikmayacagiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.