TDP Lideri Mustafa Sarıgül: ''Hatay'ın bir Suriye şehri olmasına göz yummamalıyız''

Suriye nüfusunun Türkiye için bir risk olduğunu ifade eden Türkiye Değişim Partisi Lideri Mustafa Sarıgül, deprem nedeniyle, o riskin tehdide dönüştüğünü söyledi. Sarıgül, "Hataylılar akın akın başka yerlere göç ediyorlar. Hatay'ı boşaltıyorlar. Hatay'ın bir Suriye şehri olmasına göz yummamalıyız. Hatay, bizim için son derece hassas bir yerdir. ​​Deprem bölgesinde ve özellikle Hatay’da Suriyelilerin çoğunlukta olmasına izin vermememiz lazım" dedi.
Ecem Çetin
|
27 Şubat 2023, Pazartesi - 12:44
TDP Lideri Mustafa Sarıgül: ''Hatay'ın bir Suriye şehri olmasına göz yummamalıyız''

Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, partisinin genel merkezinde haftalık basın açıklaması yaptı.

"Bir yandan can kurtarmaya, bir yandan enkaz kaldırmaya, çalıştığımız günlerde, 'devlet yoktu' 'asker geç geldi' tartışmaları yapıldı." diyen Sarıgül, Türkiye Değişim Partisi olarak sorumluluklarının bilinci içerisinde hareket ettiklerini söyledi. Mustafa Sarıgül, parti olarak bu tartışmaların içerisine asla girmediklerini aktardı.

"Vatandaş, muhatap arıyor"

Sarıgül, "Depremi istismar edenlerle, içi yanan insanları, aynı kefeye koymuyoruz. Böyle zamanlarda vatandaşın acısı, öfkesi olacak. Vatandaş orada tabi ki bir muhatap arıyor. İster istemez de yönetenlere doğru yöneliyor. " dedi.

"Devletimizin başımızın üzerinde yeri var"

TDP Lideri Sarıgül, "Hükümeti eleştirmek devleti eleştirmek değildir. Devletimizin başımızın üzerinde yeri var.  Türkiye Değişim Partisi, devletimizi eleştirmeyiz. Devletimizi her zaman koruruz. Unutmayın ki, hükümetler şapka gibidir, devlet baş gibidir. Şapka değişir, baş yerinde durur." değerlendirmesinde bulundu. 

"Sayın Cumhurbaşkanına, ilk anda depremin boyutu aktarılmadı"

Depremde bürokrasinin gerçekleri yönetime söylemediği kanısında olduğunu belirten Mustafa Sarıgül,  "Sayın Cumhurbaşkanına, ilk anda depremin boyutunun tam aktarılmadığını, bu nedenle geç kalındığını düşünüyorum. Sorumluluk makamındakiler, depremin şiddetini, üst üste iki kez olmasını, kış şartlarını, ulaşım, enerji ve iletişim hatlarının zarar görmesini bahane ederek, “bu nedenle aksamalar oldu” diyorlar. Saydıkları bu şartlar doğrudur ancak olabilecek afetleri, yaşanacak sorunları, önceden öngörmeleri ve tedbir almaları lazımdı.
ifadelerine yer verdi. 

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül , şunları söyledi: 

"İktidarlar olduğu kadar gerisi kader diyerek bunu geçiştiremezler"

"İlk iş olarak Doğal Afetler ve Deprem Bakanlığının kurulması lazım. 2,5 yıldır söylüyoruz. Gölge bakanımızın adını bile açıkladık. Devleti yönetenler, afet sonrasında değil afetten önce vatandaşın yanında olmalıdır. İktidarın görevi tedbir almaktır. İktidarlar olduğu kadar gerisi kader diyerek bunu geçiştiremezler. Tedbir almalıyız, bilimin ışığında hareket etmeliyiz. İktidarın olabilecek sorunları, olabilecek afetleri, önceden öngörmesi, tedbir alması gerekir."

"Yerelleşmemiz, sivilleşmemiz lazım"

"Deprem önemli konuyu ortaya çıkardı:1.si yerelleşmemiz lazım, 2.si sivilleşmemiz lazım. Yani yerel yönetimleri güçlendirmeli, sivil toplum örgütlenmesini teşvik etmeliyiz."

"Yoksulun sofrasına el uzatmayın"

"Ülkeyi yönetenleri buradan uyarıyorum" diyen Sarıgül, "Yeni vergiler koymayı düşünmeyin. Halkımız pahalılık ve geçim sıkıntısı yüzünden zaten perişan halde. Vergi alacaksanız yoksuldan değil, zenginden alın. Hazine ve Maliye Bakanlığı geçen yıl 1. trilyon 300 milyar liralık vergiyi tahsil edememiş. Bunun yarısını bile toplasaydı, 550 milyar edecekti. Toplamanız gereken vergileri, toplayın, yoksulun sofrasına el uzatmayın" şeklinde konuştu. 

"Deprem fonu oluşturun "

TDP Lideri, "Bir deprem fonu oluşturun, ülke içinden gelen yardım paralarını, dışarıdan gelecek paraları bu fonda toplayın. Deprem vergisi diye başlayan ve özel iletişim vergisi halini alan vergiyi bu fona aktarın. Elinizdeki lüks araçları satın, parasını bu fona koyun. Hazine yardımı alan partiler de aldıkları paranın en azından yarısını bu fona aktarsın. Deprem için bulacağınız tüm kaynakları bu fonda toplayın ve şeffaf bir şekilde harcayın." ifadelerini kullandı. 

"Hatay'ın bir Suriye şehri olmasına göz yummamalıyız"

"Suriyeli nüfusu Türkiye için bir risktir. Deprem nedeniyle, o risk bir tehdide dönmüştür. Hataylılar akın akın başka yerlere göç ediyorlar. Hatay'ı boşaltıyorlar. Hatay'ın bir Suriye şehri olmasına göz yummamalıyız." diyen Sarıgül, şunları söyledi: "Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün olmazsa olmaz dediği, hasta yatağında talimat verdiği, stratejik önemi olan Türkiye'den önce, Hatay'ı koruyun dediği... Hatay, bizim için son derece hassas bir yerdir. Deprem bölgesinde ve özellikle Hatay’da Suriyelilerin çoğunlukta olmasına izin vermememiz lazım."

Seçim açıklaması 

TBMM'nin seçim kararı alması gerektiğini aktaran Mustafa Sarıgül, seçimin zamanında yapılmamasının Türkiye'yi sıkıntıya sokacağını sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2071799/tdp-lideri-mustafa-sarigul-hatayin-bir-suriye-sehri-olmasina-goz-yummamaliyiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.