Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Siyasete ne zaman başladı?

Uzun bir siyasi geçmişi olan Kemal Kılıçdaroğlu, 2002 yılında siyasetle tanışmıştır. Kılıçdaroğlu, 2010 yılında CHP Genel Başkanı olarak seçiline kadar kadar birçok görevde yer almıştır.
Ecem Çetin
|
04 Kasım 2023, Cumartesi - 10:00
Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Siyasete ne zaman başladı?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyaset tarihinin en önemli isimlerinden birisi. 

Uzun yıllardır siyasette olan CHP Liderinin hayatı ve siyasi geçmişi oldukça merak ediliyor. İnsanlar, Kemal Kılıçdaroğlu, kimdir? Siyasete ne zaman başladı? İlk görevi ne? Sorularını araştırıyor. 

Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? 

Kılıçdaroğlu, 17 Kasım 1948 yılında Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde dünyaya geldi. ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yapan Kılıçdaroğlu, 1971'de Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde yükseköğrenimini tamamladı.

Bürokrasi yılları; 

Kılıçdaroğlu, 1971 yılında girdiği hesap uzman yardımcılığı sınavının ardından Maliye Bakanlığı'nda göreve başladı. Kılıçdaroğlu, daha sonra hesap uzmanı olarak 1 yıl Fransa'da kaldı. 1983' kadar hesap uzmanlığını sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu, aynı sene Gelirler Genel Müdürlüğüne atandı. 

1991 yılına gelindiğinde ise Kemal Kılıçdaroğlu, Bağ-Kur'a atandı. Burada genel müdürlüğünün ardından Kılıçdaroğlu, 1992 senesinde Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğüne geçti. Daha sonra kısa bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında müsteşar yardımcısı olarak görev yapan Kılıçdaroğlu, 1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından "Yılın Bürokratı" seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 1999 yılında kendi isteğiyle SSK Genel Müdürlüğünden emekli oldu

Kemal Kılıçdaroğlu, siyasete ne zaman başladı? 

Kılıçdaroğlu'nun siyaset sahnesine girişi ise 2002 senesinde oldu. CHP ile yolları kesişen Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri'yle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili oldu ve Meclis'e girdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, 2007 yılında yapılan Türkiye genel seçimlerinde de yeniden CHP İstanbul milletvekili oldu ve bu dönemde Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal’ın isteği üzerine grup başkan vekilliğine seçildi.,

Ne zaman CHP Genel Başkanı oldu?

10 Mayıs 2010 yılında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Mayıs 2010 tarihinde CHP Grup Başkanvekilliğinden istifa ederek genel başkanlığa aday olacağını açıkladı. 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan CHP Kurultayı'nda 1200 imzayla CHP'nin 7. genel başkanı oldu.

Özel yaşamı;

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 1974 yılından beri Selvi Kılıçdaroğlu ile evlidir. Çiftin, Kerem Kılıçdaroğlu, Zeynep Kılıçdaroğlu, Aslı Kılıçdaroğlu Nadir olarak 3 çocuğu vardır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2072270/kemal-kilicdaroglu-kimdir-siyasete-ne-zaman-basladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.