Bakan Kurum'dan deprem sonrası yapılanma açıklaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremler sonrası 11 ilde başlatılan kalıcı konut yapım seferberliği ile birlikte son gelişmeleri aktardı.
Onur Çetinkaya
|
09 Mart 2023, Perşembe - 14:08
Bakan Kurum'dan deprem sonrası yapılanma açıklaması

Asrın felaketi sonrası 11 ilde yaralar sarılmaya başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem sonrası bölgenin yeniden yapılanması için hummalı bir çalışma başlattı.

Depremden zarar gören çok sayıda bölgede yeni yerleşim yerleri kurulması için kazmalar vuruldu. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, afetin ardından  son gelişmelere dair bilgi verdi. 

"1 yıl içerisinde konutları teslim edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın depremin ardından yapılacak kalıcı konutların 1 yılda teslim edeceğini açıklaması sonrası çalışmaları hızlandıran bakanlık bölgelerde de zemin etüt çalışmalarına devam ediyor.

Konuyla ilgili konuşan Kurum, "1 milyon 700 bin bina incelendi. 5 milyon 10 bin de bağımsız bölüm incelenmiş oldu. 277 bin bina acil yıkılacak ağır hasarlı ya da yıkık durumda. Orta hasarlıları da ağır hasarlılar ile aynı statüye koyacağız. 653 bin konut yapılacak. 1 yıl içinde, hatta daha önce bitireceğimiz konutlar da olacak." ifadelerini kullandı.

"5 yıl içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz"

Diğer yandan depremlerin ardından İstanbul'da çok sayıda binalarda etüt çalışması yapıldı.

Çalışmalar sonrasında çok sayıda ilçelerdeki binaların yıkımına karar verildi. İstanbul'da devam eden Kentsel dönüşüme dair konuşan Kurum,130 bin metrekare rezerv alanın tespitinin yapıldığını söyledi.

Sözlerine devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, "1,5 milyon konutun 500 bini Anadolu yakasında belirlediğimiz rezerv alanlara, 500 bini Avrupa yakasında belirlediğimiz rezerv alana, 500 binini de olduğu yere yapacağız." dedi.

Sürecin kolay olmadığını ifade eden Murat Kurum,"5 yıl içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz." açıklamasını yaptı.

"Sosyal donatılarıyla toplanma alanlarıyla yapacağız"

Kamu binalarıyla ilgili planlamalarının da olduğu ifade eden Bakan Kurum,
"Esenler’deki rezerv alanımızın hemen kuzeyindeki askeri alanı biz Millî Savunma Bakanlığımızla konuştuk, mesela orası bir rezerv alanımız olacak. Büyük bir alan var,Başakşehir’in yanında. Yani en az oraya da 70-80 bin konutun sığabileceği bir alan. Hemen o Esenler’deki askeri alanın kuzeyini mesela bir rezerv alan olarak kullanacağız.Konut yapacağız. Hemen yanında Bağcılar Sultangazi ve Başakşehir var. Oralardaki ev sayısını, konut sayısını azaltacağız.Azalan yerlere de sosyal donatı, park, toplanma alanı yapacağız. Orada vatandaşımızın medeni bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi adına ihtiyaç olan neyse onu yapacağız. Hem binanızı güçlendirmek zorundasınız, hem de o donatıları insanınıza sunmak zorundasınız. Ve bu anlayışla, inşallah seferberlik anlayışıyla yapacağız." diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2074547/bakan-kurumdan-deprem-sonrasi-yapilanma-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.