4 Halife kimdir?

Hülefa-yı Raşidin olarakta isimlendirilen 4 halife, Hz. Muhammed'in vefatından sonra İslam'a öncülük etmiş kişilerdir. 632 ile 661 arası yılları arasında görevde olan halifeler sırasıyla, Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali'dir.
Hande Akyol
|
10 Mart 2023, Cuma - 14:32
4 Halife kimdir?

Peygamberimizin vefatının ardından, devletin başına kimin geçeceği merak konusu olmuştu. Hz. Muhammed'in ölümüyle ilk halifeliğe Hz. Ebubekir seçildi. Daha sonra 3 halife daha aynı makamda görev aldı.

4 büyük halifenin isimleri ve hayat hikayeleri:

1. Ebu Bekir - Hz. Ebu Bekir

Görevde kaldığı yıllar: 632 - 634

İlk Müslüman sahabelerden biri olan Hz. Ebu Bekir'e, dürüstlüğü nedeniyle es-Sıddık lakabı verilmiştir. Hz. Muhammed ile birlikte hicret esnasında, Mekkeli müşriklerin saldırısından korunmak için mağaraya sığınmıştır. Bu nedenle kendisine, mağara arkadaşı anlamına gelen yar-ı gar lakabı da verilmiştir.

Halifelik döneminde yaşanan en önemli gelişmelerden biri Kuran-ı Kerim'in mushaf haline getirilişidir. Böylelikle, Kur'an-ı Kerim'i okuyan Müslümanların ve hafızların sayısında artış olmuştur. Hz. Muhammed'in ölümünün ardından zekat vermeyi reddedenler, peygamberlik iddiasında bulunanlarla ve dinden dönenlerle birleşerek Müslümanlara karşı savaş açmıştır.  Tarihe, Ridde Savaşları olarak geçen bu savaşlarda yaklaşık 30.000 kişi hayatını kaybetmiştir.

634 yılında Hz. Ebubekir'in hastalanmasıyla yerine, Hz. Ömer halife olarak atanmıştır.

2. Ömer bin Hattab - Hz. Ömer

Görevde kaldığı yıllar:  634 - 644

Her zaman adaletten yana biri olduğu için kendisine Faruk-ı Ekber lakabı verilmiştir. 10 yıl halifelik görevini yürüten Hz. Ömer'in döneminde, başta Mısır ve Irak olmak üzere birçok ülke fethedilmiştir. Fethedilen ülkelerde kimsenin dini inancına ve yaşam tarzına karışılmazken, Sasani Devletinin yıkılması ile birlikte de İslamiyet hızla yayılmıştır.

Halife olmasına rağmen en düşük maaşı kendisinin aldığı ve Hz. Muhammed'i örnek aldığı edinilen bilgiler arasında. 2. halife, savaş ganimetlerini de ihtiyaç sahiplerine dağıtmıştır. Mugire Bin Şube'nin kölesi tarafından saldırıya uğrayan Hz. Ömer, 644 yılında hayatını kaybetti.

3. Osman bin Affan - Hz. Osman

Görevde kaldığı yıllar: 644-656

İslam devletindeki ilk iç karışıklar Hz. Osman Döneminde yaşanmıştır. 3. halifenin döneminin bir diğer önemli özelliği ise Kur'an-ı Kerim'in bu dönemde çoğalması olmuştur. Libya ile Tunus'un fethi, Hz. Osman döneminde  tamamlanmıştır. Hz. Osman'ın devlet kadrolarına kendi akrabalarını yerleştirmesi sonucu ilk karışıklıklar başlamış ve Kufe ile Mısır'da ilk isyanlar çıkmıştır. Hz. Osman, Medine'ye gelen İsyancılar tarafından şehit edilmiştir.

4. Ali bin Ebu Talib - Hz. Ali

Görevde kaldığı yıllar:  656-661

İslam Devleti'nde dört büyük halife adıyla anılan halifelerin sonuncusu olan Hz. Ali, Hz. Muhammed'in hem damadı hem de amcasının oğludur. 

Hz. Ali halifeliğe, Medine halkının desteği sayesinde getirilmiştir. Ancak Emeviler, Hz. Osman'ı şehit eden kişinin bulunmaması sebebiyle Hz. Ali'ye biat etmeyi reddetmişlerdir. Daha sonra, Müslümanlar arasında birlik ve düzen gittikçe bozulmuştur. 

Hz. Ayşe de dahil olmak üzere bazı Müslümanların Hz. Ali'ye karşı çıkışından sonra ilk ciddi çatışma olan Cemel Vakası (Deve Olayı) yaşanmıştır. Dönemin önemli özelliklerinden biri, Sıffin Savaşı gerçekleşirken Şam valisi Muaviye'nin Hz. Ali'ye karşı ordu kurması ile ilk iç savaşın gerçekleşmesidir. Hariciler iç karışıklıkların bitmesi için Hz. Ali'ye suikast hazırlamışlardır. Hz. Ali bu suikast ile şehit edilmiş ve Dört Halife Dönemi böylelikle sona ermiştir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2074655/4-halife-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.