5 bin kız öğrenci zehirlendi, 100 gözaltı var

İran'da kız öğrencilerin okuduğu okullarda yaşanan toplu zehirlenme vakalarına ilişkin 100'ün üzerinde şüpheliye gözaltı uygulandı.
Mevlüt Peker
|
11 Mart 2023, Cumartesi - 23:55
5 bin kız öğrenci zehirlendi, 100 gözaltı var

İran'da kız okullarında yaşanan zehirlenme vakalarıyla ilgili protestolar büyüyünce toplu zehirlenme vakaları ile ilgili 100'ün üzerinde zanlı gözaltına alındı.

İran İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Batı Azerbaycan, Doğu Azerbaycan, Fars, Gilan, Hemedan, Huzistan, Kum, Kürdistan, Rezevi Horasan, Tahran ve Zincan eyaletlerindeki kız öğrencilerin okuduğu okullarda yaşanan toplu zehirlenme vakalarının failleri olduğu değerlendirmesiyle 100'ün üzerinde şüpheliye gözaltı uygulandığını duyurdu.

“Gözaltına alınanlardan bir bölümünün düşmanca saiklere sahip oldukları, amaçlarının öğrenciler ve insanlar arasında panik, endişe ve korku yaratmak olduğu tespit edilmiş, bazı terör örgütleriyle iltisaklarının olup olmadıkları da araştırılmaktadır” denilen açıklamada,

gözaltı uygulananlar arasında macera arayışında olup okulları tatil ettirme niyeti ile zararsız ama kötü kokulu maddeler kullanarak zehirlenmelere yol açtıkları bildirildi.

İran İçişleri Bakanlığının açıklamasında, geçtiğimiz haftadan bu tarafa zehirlenme olaylarında büyük düşüş yaşandığı da vurgulandı.

İran'da 30 Kasım 2022 tarihinden bu tarafa kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda sistematik olarak toplu zehirlenme olayları yaşanıyor. Kız öğrenciler mide bulantısı, solunum sıkıntısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi rahatsızlıklarla hastanelere getiriliyor. Şimdiye kadar 238 okulda 5000’in üzerinde öğrenci zehirlenmişti. 

Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı Yunus Penahi, zehirlenmelerin kasıtlı yapıldığını, amacın okulları kapattırmak olduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de, İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, İstihbarat Bakanı İsmail Hatib ve Sağlık Bakanı Behram Aynullahi'yi konuyu çözmeleri için görevlendirmişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, ise olayın üzerine ciddiyetle gidilmesi ve faillerin yakalanarak en şiddetli cezalara çarptırılması talimatını vermişti.

Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei ise faillerin idamla yargılanacağını duyurmuştu.

Açıklamalar sonrası 5 eyalette operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Öğrenci ve öğretmenler de, düzenledikleri gösterilerle yetkilileri protesto etmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2074811/5-bin-kiz-ogrenci-zehirlendi-100-gozalti-var
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.