Deprem bölgesinde asgari ücreti yükselecek mi?

11 ili kapsayan deprem bölgesinde çalışan vatandaşların gelirinin artırılması ve istihdam teşviki sebebi ile brüt asgari ücretin net ücret olarak ödenmesi formülü gündeme geldi. Eğer bu teklif kabul edilirse; 11 ilde asgari ücret asgari ücret 11 bin 759 lira olacak.
Ersin Küçükbarak
|
13 Mart 2023, Pazartesi - 10:06
Deprem bölgesinde asgari ücreti yükselecek mi?

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremler 11 ilde yıkıma yol açarken iş gücünün bir kısmı da göç etti.

Bu göçü dengelemek için  çalışanları desteklemeye yönelik şekilde ‘brüt asgari ücretin net olarak ödenmesi’ talebi gündeme geldi. İş çevrelerinden gelen talep kabul görürse 11 depremzede kentinde asgari ücret 11 bin 759 liraya yükselecek.

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; deprem bölgesindeki yıkım sanayi üretimini olumsuz etkiledi. Bölgedeki işverenler ise üretime devam edebilecek tesislerin eleman azlığı sebebiyle üretimini aksatmaması için, SGK primlerinin belirli bir süre için SGK yerine işçiye ödenmesi talebinde bulunuyorlar. Elde edilen bilgilere göre; ekonomi yönetimi de bu konuda bir çalışma başlattı.

İki seçenek bulunuyor

Depremzede işçilerin ücret yönünden desteklenmesi noktasında ekonomi yönetiminin önünde iki seçenek bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ödemelerin asgari ücretin brütü kadarki kısmına ilişkin prim muafiyeti sağlanması yönünde. Yani yüzde 14’lük SGK primi ve yüzde 1’lik işsizlik sigortası primi alınmayacak.

Asgari ücret 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere 10.008 lira olarak belirlenmişti. Bundan yüzde 14 SGK primi( 1401 lira), yüzde 1 işsizlik sigortası primi (100 lira) olmak üzere 1501.20 liralık kesinti yapılıyordu. Başka bir ifade ile bu seçenek tercih edilirse, deprem bölgesindeki bir asgari ücretlinin eline 10.008 lira geçecek.

Asgari ücret 11.759 lira olacak

Ancak asgari ücretin işverene maliyeti ise bu tutar üzerinden yüzde 15.5 işveren payı (1551 lira) ve yüzde 2 işveren işsizlik sigortası primi (200 lira) eklenmesiyle 11.759 lira kesiliyordu. İşverenler işçilerin işyerlerinde kalmasını sağlamak amacıyla, belirli süreliğine de olsa işverenin SGK ve işsizlik sigortası primi paylarının da doğrudan çalışana ödenmesini talep ediyordu. Bu talep kabul edilirse, bölgedeki asgari ücretlinin eline 11.759 lira geçecek. Üzerinde ücret alanların ise aradaki fark kadarlık kısmı için muafiyet sağlanacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2074924/deprem-bolgesinde-asgari-ucreti-yukselecek-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.