Araştırma: İklim krizi hem selleri hem kuraklığı artırıyor

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, küresel sıcaklıklarda rekor seviyelere ulaşıldığı son 20 senede hem seller hem kuraklıkta artış oldu.
Mevlüt Peker
|
13 Mart 2023, Pazartesi - 23:11
Araştırma: İklim krizi hem selleri hem kuraklığı artırıyor

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA-National Aeronautics and Space Administration)'nde görevli bilim adamlarının yaptığı yeni araştırmaya göre, giderek daha yaygın, daha yoğun ve daha sık yaşanan seller ve kuraklıkların, iklim krizi ile bağlantılı.

CNN’de yer alan habere göre yeni araştırmada, iklim krizi hızlandıkça benzeri felaketlerin daha da artacağı kaydedildi.

Bilimsel çalışmanın baş yazarı Matthew Rodell, 2002 yılından 2021 yılına kadar 20 senelik NASA uydu verilerine bakarak dünyadaki su ile ilgili aşırı olayların süresini, ciddiyetini ve boyutunu analiz etti.

Bu çerçevede, yaklaşık yüzde 70'i 6 ay ya da daha kısa süren ve yaklaşık olarak yüzde 10'u 1 seneden fazla devam eden 551 aşırı kuraklık olayı ve 505 aşırı yağış olayı mercek altına aldı.

Bilim adamları, rekor sıcaklıkların başladığı 2015 yılından bu tarafa bu aşırı olayların sıklığının ve yoğunluğunun arttığını tespit etti.

Bunun küresel ısınma ile ilgili olabileceği değerlendirmesinde bulunduklarını, çünkü son 7 senede en yüksek sıcaklıkların kaydedildiğini söyleyen Matthew Rodell, yüksek sıcaklıklar ile bu olayların dünya çapındaki sıklığı arasında önemli bir korelasyon olduğunu bildirdi.

Değerlendirmelerin doğruluğundan emin olabilmek için analizler yaptıklarına dikkat çeken Matthew Rodell, analizler sonucunda iklim krizinin etkilerinin öteki doğal göstergelerden çok daha güçlü olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Detayları Nature Water dergisinde yayımlanan çalışmanın baş yazarı Matthew Rodell, araştırmanın insanların, küresel sıcaklıktaki her küçük yükselişin çok değerli olduğunu ve dünyayı ısıtan kirliliğin artışının dizginlenmesi gerekliliğini anlamalarına yardımcı olacağını umut ettiğini sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2075064/arastirma-iklim-krizi-hem-selleri-hem-kurakligi-artiriyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.