Çin korkusu İngiltere’ye savunma rekoru kırdırdı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelince Çin’e karşı sert ifadeler kullandı. Çin’in dünya düzenine karşı meydan okumayı temsil ettiğini savunan Rishi Sunak, bu nedenle savunma harcamalarındaki en büyük artışı yaptıklarını söyledi.
Mevlüt Peker
|
13 Mart 2023, Pazartesi - 23:39
Çin korkusu İngiltere’ye savunma rekoru kırdırdı

Dünyanın başpatronları ABD ve İngiltere’nin, Rusya ve Çin’le derdi bitmiyor. Avustralya'nın nükleer denizaltıya sahip olması ve bu alanda teknoloji paylaşımını içeren AUKUS anlaşması ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Joe Biden ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile beraber ABD’nin California eyaletine gelen İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin hakkında sert değerlendirmelerde bulundu.

Çin’in İngiltere’den farklı değerlere sahip olduğuna vurgu yapan Rishi Sunak, “Dünya düzenine karşı meydan okumayı temsil eden Çin’i, İngiltere'nin ciddiye alması gerekiyor. Bu nedenle tetikte olmamız, kendimizi korumamız, değerlerimizi savunmamız ve çıkarlarımızı korumak için adımlar atmamız doğru” ifadelerini kullandı.

Dünyanın daha değişken duruma geldiğinin altını çizen Rishi Sunak, İngiltere’nin güvenliğine karşı tehditlerin yükseldiğini, bu yüzden savunma harcamalarının artırıldığını, Çin'in yarı iletkenler gibi hassas sektörlerdeki yatırımını engellemek başta olmak üzere harekete geçtiğini söyledi. Soğuk Savaş’ın bitiminden bu tarafa savunma harcamalarında en büyük yükselişi yaptıklarını vurgulayan Rishi Sunak, Avrupa'da en çok savunma harcaması yapan ülkelerin başında İngiltere’nin geldiğini ve harcamalardaki artışın bu şekilde devam edeceğini dile getirdi.

2021 yılının Ekim ayında Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avustralya üçlüsü arasında nükleer denizaltı teknolojisi üzerine iş birliği için AUKUS anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma, Avustralya’nın Adelaide şehrindeki tersanelerde minimum 8 nükleer denizaltı inşa edilmesini öngörüyor. AUKUS anlaşmasının, Çin'in Hint-Pasifik bölgesinde büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanmıştı. AUKUS anlaşmasıyla Avustralya, nükleer gücü yokken nükleer denizaltılara sahip olacak ilk ülke olarak kayıtlara geçecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2075066/cin-korkusu-ingiltereye-savunma-rekoru-kirdirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.