Bülent Kaya ''3 parti tek logo altında birleşecek''

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Saadet, DEVA, Gelecek partilerinin tek bir logo altında birleşecek seçime girmesinin milletvekili sayısını arttıracağını belirterek "Bunu 81 ilde yaparsak çok daha iyi olur. Bu sadece oyları birleştirme amaçlı değil, biz bunun bir sinerji doğuracağını düşünüyoruz" dedi.
Ecem Çetin
|
14 Mart 2023, Salı - 17:58
Bülent Kaya ''3 parti tek logo altında birleşecek''

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Ankara Masası'nda Gazeteci Gürkan Zengin'in konuğu oldu.

Bülent Kaya, AK Parti ve MHP tarafından 2022'nin nisan ayında değiştirilen seçim yasasına ilişkin hatırlatmalarda bulunarak " Daha önce ittifak içerisinde yer alan partilerin oyları birlikte sayılıyordu. Artık oylar o ittifakın içerisinde yer alan partiler içerisinde dağlıyordu. Bunun aleyhine olduğunu görünce AK Parti ve MHP birlikte bir seçim yasası değişikliğine gittiler. Barajı yüzde 7'ye düşürdüler. Yüzde 7 barajın düşmesi MHP için kaçış rampasıydı, yoksa muhalefete bir imkan sağlamak için değildi. MHP dedi ki siz bizim buradaki varlığımızdan rahatsızsınız bunu görüyoruz. Ama bize de muhtaç olduğunuz için şimdilik sırtınızdan indirmiyorsunuz. Ama ola ki anlaşamaz da bizi sırtınızdan atarsanız bizim kaçış rampasına ihtiyacımız var. Yüzde 10 bizi kurtarmıyor yüzde 7'ye düşürün. Yani yüzde 7 MHP'nin talebi üzerine getirildi. Diğer şeyde şuydu bunlar, biz dört partiyi önce Saadet Partisi'nden ayırmaya çalıştık başaramadık. İYİ Parti'ye aslında siz iyi çocuksunuz ne işiniz var orada dedik onları da ayıramadık. Bunları ayıramadığımız gibi DEVA ve Gelecek'te katıldı 6 parti, birçok seçim çevresinde bizim oylarımızdan daha yüksek oy alıyorlar. Dolayısıyla (tekli) milletvekilleri hep buraya gider. Bizim bunu ortadan kaldırmamız lazım. Ne yapalım oylar birlikte sayılmasın seçim yasasını değiştirelim." ifadelerini kullandı.

Kaya, yeni seçim yasasıyla Cumhur İttifakı'nın oyların birlikte sayılması uygulamasına son vermiş gibi gözüktüğünü ancak bunu gayri resmi olarak yapacaklarını belirtti. 

Bu hileye karşı bir strateji geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Kaya şunları söyledi:

"Asgari 360 milletvekili gerekiyor"

"Saadet, DEVA, Gelecek'in kendi oylarını birlikte sayması gerekiyor. Bu yetmedi CHP ve İYİ Parti'yle bu diğer 3 partinin bazı seçim çevrelerinde tek listeyle seçime girme gibi bir durum söz konusu. Çünkü, rakibimiz aynı şeyi yapmış olacak. Buradaki temel amacımız şu; güçlendirmiş parlamenter sisteme geçiş. Onun içinde asgari 360 milletvekili gerekiyor. Bizim derdimiz pastadan nasıl pay kaparız değil, bu pastayı nasıl daha da büyütebiliriz 360'a ulaştırıp, sistemi değiştirebiliriz. Bu manada, Saadet, DEVA, Gelecek her biri ayrı ayrı girerse, oyları bölündüğü için milletvekili sayısı daha az çıkartılabiliyor. Ama 3 parti birlikte girdiği zaman, oyları birlikte sayılacağı için hem milletvekili sayısını arttırma ihtimali olur. "

"Milletvekilleri tek logo altında sıralanacak"

"Oy pusulasında bu 3 parti yerine sadece bir partinin yer alması  işte Deva, Gelecek ve Saadet’in milletvekili adaylarının 1,2,3,4 diye sıralanması dolayısıyla Saadet partili, Deva Partili, Gelecek partili hangi partinin logosunda anlaşırsak onun altına imza atacak, milletvekilleri de o partinin listesinden gösterilmiş olacak. Bunu 81 ilde yaparsak çok daha iyi olur. Çünkü bu sadece oyları birleştirme amaçlı değil aynı zamanda biz bunun bir sinerji doğuracağını düşünüyoruz. Çünkü şu an Ak Parti’den ayrılan ciddi bir kararsız seçmen var bu seçmen nihayetinde siyasette bir güç merkezi arıyor. Her biriniz ayrı ayrı olduğunu zaman seçmen o güç merkezi olarak üçünüzü ayrı ayrı görmeyebiliyor ama 3 parti bir araya geldiği zaman işte Ak Parti’den bir mıknatıs etkisiyle kararsız olan, sallantıda olan seçmeni çekebilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyoruz"

http://www.ankaramasasi.com/haber/2075170/bulent-kaya-3-parti-tek-logo-altinda-birlesecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.