Litvanya, Rus şirket Wagner'i "terör örgütü" ilan etti

Rus güvenlik şirketi Wagner, Litvanya Parlamentosu’nda "terör örgütü" olarak tanındı.
Mevlüt Peker
|
15 Mart 2023, Çarşamba - 00:43
Litvanya, Rus şirket Wagner'i "terör örgütü" ilan etti

Litvanya Parlamentosu, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Ukrayna topraklarında faaliyet yürüten Rus güvenlik şirketi Wagner'in "terör örgütü" olarak tanınmasını öngören kararı kabul ettiğini ilan etti.

Kararda, Rus güvenlik şirketi Wagner'in Ukrayna'da "terör” sayılabilecek eylemler gerçekleştirdiğini ileri sürerek, Rusya yerine "Saldırgan” ifadesini kullanarak, Wagner’in Rusya yanında aktif olarak askeri eylemlere katıldığını savundu.

Kararda, Rus güvenlik şirketi Wagner’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen iş insanı Yevgeniy Prigojin tarafından kurulduğu hatırlatılarak, (AB) Avrupa Birliği ile ABD (Amerika Birleşik Devletleri) tarafından yaptırım listesine sokulan özel askeri şirket Wagner için de "Saldırgan’ın (Rusya) gölge güç enstrümanı" ifadesi kullanıldı.

Litvanya Parlamentosu’nda kabul edilen kararda "terör örgütü" olarak nitelendirilen Wegner grubunun Sudan, Mali ve OAC (Orta Afrika Cumhuriyeti) gibi ülkelerde de faaliyetlerde bulunduğu, Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından da "ulus aşırı suç örgütü" olarak nitelendirildiği bilgisine yer verildi.

Litvanya Parlamentosu tanıdığı kararı örnek göstererek, diğer ülkelerden de Wagner'in "terör örgütü" olarak tanınması çağrısında bulunuldu.

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Telegram üzerinden karara cevaben, Litvanya’nın bir mikro devlet olduğu, Litvanyalı parlamenterlerin görüşlerinin komşu ülkeler Estonya ve Letonya'nın sakinlerini dahi neredeyse hiç etkileyemeyeceği paylaşımında bulunarak Litvanya’yı aşağıladı.

Yevgeniy Prigojin mesajında, Litvanya Parlamentosu’nun kararı kabulünün Wagner'in faaliyetlerini hiçbir şekilde etkilemeyeceği vurgusunda bulundu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2075203/litvanya-rus-sirket-wagneri-teror-orgutu-ilan-etti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.