Osman Kavala kimdir?

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet cezası alan sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala’nın hayatı merak ediliyor. Peki Osman Kavala kimdir? Osman Kavala nerelidir? Osman Kavala ne iş yapıyor? İşte yanıtı…
Büşra Bayrak
|
15 Mart 2023, Çarşamba - 20:09
Osman Kavala kimdir?

Gezi Parkı ve 15 Temmuz darbe girişimine destek verdiği gerekçesiyle tutuklanan Osman Kavala’nın iş insanı olmasının yanı sıra insan hakları savunucusu olduğu biliniyor.

Osman Kavala kimdir?

Osman Kavala, 2 Ekim 1957 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te dünyaya gelmiştir.  Eğitim hayatında yurtdışında başlayan Kavala, ailesinin İstanbul’a yerleşmesiyle birlikte Robert Lisesi’nde eğitimini tamamlamıştır.

Liseden mezun olduktan sonra ODTÜ İşletme bölümünü kazanan Kavala, yüksek lisansını Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünde ardından New York'taki The New School for Social Research'te doktorasını tamamladı.

Osman Kavala ne iş yapıyor?

Babası Mehmet Kavala’nın ani ölümüyle İstanbul’a dönen Osman Kavala, 1982 yılında ailesinin işlerinin başına geçti.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurullarında görev alan Kavala, 1984 yılında Bilim Sanat Kültür Hizmetleri Kurumu’nun kurucuları arasına yer aldı.

Yazar Nazar Büyüm ve iş insanı Selahattin Beyazıt ile birlikte 1985 yılında Ana Yayıncılık’ı kurdu.

TEMA Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Demokrasi ve Uzlaşma Merkezi’nin kuruluşunda da yer alan Osman Kavala, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK), Tarih Vakfı, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD), Hafıza Merkezi gibi kurumların yönetim kurullarında da görev yaptı.

Kültür ve sanat alanından, iş dünyasından ve sivil toplum alanından kişilerle birlikte kültür ve sanat faaliyetlerini desteklemek, teşvik etmek amacıyla Anadolu Kültür A.Ş.’yi kurdu.

Osman Kavala neden tutuklandı?

2013 yılında gerçekleştirilen Gezi Parkı olaylarında cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'ni ortadan kaldırma veya görevini engellemeye teşebbüs etmekten tutuklanan Osman Kavala için 2020 yılında görülen Gezi Parkı davası duruşmasında beraat kararı verildi.

Ancak serbest kaldığı gün 15 Temmuz Darbe Girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınırken, ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs’ suçlarından hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis cezası istenerek tutuklandı.

Alınan bu kararın ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, 11 Şubat 2021'de Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını talep etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2075327/osman-kavala-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.