Rusya ve ABD savunma bakanları görüştü

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Karadeniz’de Amerikan MQ-9 tipi İHA’nın (insansız hava aracı) düşmesini görüştü.
Mevlüt Peker
|
16 Mart 2023, Perşembe - 01:03
Rusya ve ABD savunma bakanları görüştü

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Karadeniz'de Amerikan MQ-9 tipi insansız hava aracının (İHA) düşmesiyle ilgili bir görüşme gerçekleştirdi. 

Görüşmede, ABD'ye ait İHA'nın Karadeniz'de düşmesine ilişkin neden ve sonuçlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Şoygu'nun Austin ile yaptığı telefon görüşmesinin ABD tarafının inisiyatifiyle gerçekleştiğini açıkladı.

Şoygu, ABD'nin, Rusya tarafından özel askeri operasyonun uygulanmasıyla bağlantılı olarak ilan edilen uçuşların kısıtlandığı bölgede kurala uymaması ve Rusya'nın çıkarlarına karşı istihbarat eylemlerini güçlendirmesinin İHA'nın düşmesine neden olduğuna dikkat çekti. 

Şoygu, ABD'nin stratejik İHA'sının Kırım açıklarında yaptığı uçuşun "kışkırtıcı özellik" taşıdığını belirterek, bu durumun Karadeniz'de durumun tırmanması için önkoşullar oluşturduğunu ifade etti.

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı, iki Rus Su-27 uçağının, Karadeniz'de ABD'ye ait MQ-9 tipi İHA'yı taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9'un uluslararası sulara düştüğünü duyurmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı ise ABD'ye ait MQ-9 İHA'nın Ukrayna'daki "özel askeri operasyon" nedeniyle uluslararası standartlara uygun olarak tüm hava sahası kullanıcılarına bildirilen geçici durum alanını ihlal ettiğini açıklamıştı.

Şoygu, "Rusya olayların bu şekilde gelişmesini istemiyor ancak tüm provokasyonlara orantılı olarak karşılık vermeye devam edecek. Aynı zamanda büyük nükleer devletler, herhangi bir kriz durumunu müzakere etmek için askeri iletişim kanallarını açık tutmak dahil, mümkün olduğunca sorumlu hareket etmelidirler" ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2075345/rusya-ve-abd-savunma-bakanlari-gorustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.