İsveç, NATO vizesi alamamasının sonuçlarını değerlendiriyor

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin İsveç’i dışarıda tutarak yalnızca Finlandiya'nın onay sürecini başlatması ile ilgili, sürecin uzaması durumunda birçok şeyin değişeceğini, Finlandiya NATO'ya entegre olurken İsveç’in dışarıda kalacağını kaydetti.
Mevlüt Peker
|
17 Mart 2023, Cuma - 23:12
İsveç, NATO vizesi alamamasının sonuçlarını değerlendiriyor

Billström, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamak için süreci başlattığını ifade etti. İsveç Dışişleri Bakanı, Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği için Türkiye'de onay sürecinin başlatılmasının İsveç'i kısa vadede fazla etkilemeyeceğini söyledi. Ancak bu sürecin uzaması durumunda birçok şeyin değişebileceğini belirtti. Finlandiya'nın NATO'ya daha entegre olurken İsveç'in dışarıda kalacağını söyledi.

İsveç, NATO üyeliği konusunda Türkiye ile Üçlü Muhtıra anlaşmasının devam ettiğini de vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik." açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye, aynı gün içinde Finlandiya ile birlikte NATO üyelik başvurusunda bulunmuştu. Bu gelişmelerin ardından İsveç Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin bu kararını "istemediğimiz bir gelişme" olarak değerlendirdiğini ifade etti. Ancak İsveç'in NATO dışında kalması kısa vadede bir şeyi değiştirmezken, uzun vadede birçok şeyin değişebileceği uyarısında bulundu.

Finlandiya'nın NATO'ya katılımına ilişkin protokol, TBMM Başkanlığına sunulmuştu. Türkiye'nin onay sürecinin tamamlanması ile birlikte Finlandiya'nın NATO'ya katılımı resmiyet kazanacak. Bu süreçte İsveç ise NATO dışında kalmaya devam edecek. İsveç ve Finlandiya, coğrafi konumları nedeniyle, NATO üyeliği konusunda yakından takip edilen ülkeler arasında yer alıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2075589/isvec-nato-vizesi-alamamasinin-sonuclarini-degerlendiriyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.