Fuat Oktay kimdir?

Yeni yönetim sisteminin ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı seçilen Fuat Oktay kimdir? Fuat Oktay nereli, kaç yaşında? Cumhurbaşkanı yardımcısı hakkında bilinmeyenler...
Suat Mutlu
|
18 Mart 2023, Cumartesi - 14:01
Fuat Oktay kimdir?

Fuat Oktay, 1964 yılında Yozgat'ın Çekerek ilçesinde dünyaya geldi. Oktay, üniversite eğitimini 1985'te Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olarak tamamladı ve üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 

Fuat Oktay, 1990 yılında Amerika'da otomotiv sektörünün merkezi olan Detroit'teki Wayne State Üniversite'sinde imalat mühendisliği ve işletme alanlarında yüksek lisans eğitim programlarını tamamladı. Oktay, yine aynı üniversitede  endüstri mühendisliği alanında doktora derecesi alarak, havacılık ve otomotiv endüstrisi alanlarında uzmanlaştı. Oktay, 2000'li yılların başında yaşanan ekonomik krizde işletmeler bazında kriz yönetimi alanında uzmanlaşmış ve Beykent Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı da yapmıştır. Ayrıca Fuat Oktay, birçok kamu ve özel olan kuruluşta danışmanlık hizmetlerinde bulunmuştur. 

Oktay,  2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları (THY) Stratejik Planlama ve İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama, Üretim Planlaması ve Bilgi Teknolojilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü ve bu görevi boyunca çok sayıda ülkeyle ortak girişim projesini hayata geçirdi. Ayrıca Oktay, TUSAŞ yönetim kurulu üyeliği, Türk Havayolları Teknik Yönetim Kurulu üyeliği ve Türk Telekom Yönetim Kurlu başkan yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 

Fuat Oktay, 2012-2016 yıllarında Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı  ve 2016-2018 yıllarında Başbakanlık Müsteşarlığı görevlerini yaptı. 

Cumhurbaşkanlığı yardımcılığına giden siyasi kariyeri

Başbakan Binali Yıldırımın göreve gelmesiyle “devletin mutfağı” diye tabir edilen Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirilen Fuat Oktay “son Başbakanlık Müsteşarı” olarak tarihte yerini aldı.  15 Temmuz darbe girişimi sırasında Başbakanlık Müsteşarlığı görevinde olan Fuat Oktay, darbe girişimine karşı yürütülen çalışmalarda aktif rol üstlenmiştir. Oktay, aynı şekilde, Suriye sınırında teröre karşı düzenlenen Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtları için kurumlar arası koordinasyonu sağlamıştır.  24 Haziran 2018'de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimi ile birlikte Türkiye'nin yönetim şeklinin Başkanlık Sistemi olmasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 9 Temmuz 2018'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak yeni görevine atanan Fuat Oktay, Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı yardımcısı oldu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2075638/fuat-oktay-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.