The Beatles kimdir?

1960'ların efsane sesi olan The Beatles kimdir? Rock türü müziğiyle kasırga gibi esip dağıtan The Beatles grubu ve üyeleri hakkında topladığımız bilgiler sizlerle...
Suat Mutlu
|
23 Mart 2023, Perşembe - 17:03
The Beatles kimdir?

Hepsi Liverpool doğumlu dört kafadarın hayat verdiği efsane müzik topluluğu The Beatles ilk olarak Paul McCartney ve John Lenon'nun kurmuş olduğu ikiliye 1957'de George Harrison ve ardından Pete Best'in dahil olmasıyla oluşumunu tamamlamıştır. Daha sonra içerisinde anlaşmazlık yaşayan The Beatles grubu, Pete Best'i gruptan çıkararak yerine Ringo Star'ı alarak, o namı değer müzik mitolojisinin 4 tanrısı sonunda bir araya gelir. Grup, 1963 yılında ilk albümleri olan 'Please Please Me'yi piyasaya sürdüler. 

The Beatles kısa sürede büyük kitlelere ulaşmayı başarmıştır. Grup dünya müzik tarihine adını Beethove, Mozart ve Bach gibi kazımayı başarmış ve saf Rock N Roll'u alıp deneysel çalışmalar yaparak bir sürü alt müzik türünün çıkmasını sağlamıştırlar. 

1963 yılı sonlarında, The Beatles’ın birçok eserinin yanında, “She Loves You” da, Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlandı. Ancak grup Epstein’ın istekleri üzerine “I Want to Hold Your Hand” parçasına odaklandı ve on gün gibi kısa bir süre içinde bir milyon kopya satıldı. The Beatles’ın çıktıkları ilk canlı yayın programı, 74 milyon Amerikan vatandaşı tarafından izledi. 1964 yılında “A Hard Day’s Night” isimli ilk The Beatles filmi yayınlandı ve üyelerinin rol aldığı bu komedi filmi, iki dalda Oscara aday gösterildi.

Yaşanan ilk ayrılık

Grup, menajerlerinin hayatını kaybetmesiyle  yeni menajer sorunu yaşadı.  McCartney hariç diğer grup üyelerinin seçmiş olduğu yeni menajerin gruptan para çaldığı fark edildi ve grup en son konserlerini 1969'da izinsiz olarak bir çatıda verdi. Grubun polis tarafından indirildikleri görüntüler 'Let It Be' filmlerine yer aldı. Grup 1969'da yine stüdyoda problemler yaşadıkları 'Abbey Road' albümünü kaydetti. Ayrıca grubun aynı anda da 'Let It Be' albümü kayıtları devam ediyordu. 20 Eylül 1969'da Lennon grup üyelerine ayrıldığını söyledi. Ancak Lennon ve diğer grup üyeleri basına herhangi bir açıklama yapmadı. Kalan grup üyeleri bir-iki albüm çalışmasının ardından  10 Nisan 1970'te McCartney'in yapmış olduğu basın toplantısı ile grubun dağıldığı açıklandı.

The Beatles dağıldıktan sonra grup üyeleri müzik hayatlarına solo olarak devam ettiler. Lennon ve McCartney solo olarak kariyerlerine devam etmiş parçalar ve albümler yayınlamışlardır. 1973 tarihli 'Ringo' adlı Ringo Starr albümünün bir parçasında üç Beatles üyesi, Starr, Harrison ve Lennon bir araya gelmişti. Albümde başka şarkılarda McCartney de yer almaktaydı. Bu albüm sonrası Beatles'ın yeniden bir araya geleceği dedikoduları başlamıştı. Grup üyelerden biri olan Lennon, hayranı tarafından vurularak suikast kurbanı olur.  Yaşayan diğer 3 Beatles üyesi 'All Those Years Ago' adlı George Harrison şarkısında tekrar bir araya geldiler ve şarkıyı Lennon'ın anısına yazdılar. 

Ödüller ve rekorlar

The Beatles 1965'te  Kraliçe II. Elizabeth tarafından grup üyelerine 'Sir' unvanı ve 'Britanya İmparatorluğu Düzeni' (MBE) Üyeleri unvanının sahibi oldular. Grup 1971'de En İyi Orijinal Şarkı Müziği dalında Akademi Ödülü'nü, 7 Grammy Ödülü ve 15 'Ivor Novello Ödülü' sahibi olan Beatles'ın, ABD'de altı Diamond Albümü  ayrıca 20 Multi-Platinum albümü, 16 Platinum albümü ve 6 Gold albümü vardır.  Grubun Birleşik Kralık'ta ise 4 Multi-Platinum, 4 Platinum, 8 Altın ve 1 Gümüş albüme sahiptirler. 

The Beatles tarihin en çok satan grubu olarak, 2012 itibariyle 600 milyondan fazla satmıştır.  2004'te Rolling Stone, Beatles'ı son 50 yılın en önemli ve etkili rock müzik sanatçıları olarak seçti. Grubumuzu, 2001'den başlayarak her yıl 16 Ocak'ta insanlar UNESCO kapsamında 'Dünya Beatles Günü' olarak kutlamaktadır. Ve grup 2007'de posta pulunda yer alan ilk İngiliz grubu olmuştur. 

Albümleri

– With the Beatles (1963)
– A Hard Day’s Night (1964)
– Beatles For Sale (1964)
– Help! (1965)
– Rubber Soul (1965)
– Yesterday and Today (1966)
– Revolver (1966)
– Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)
– Magical Mystery Tour (1967)
– The Beatlesor The White (1968)
– Yellow Submarine (1969)
– Abbey Road (1969)
– Let It Be (1970)

http://www.ankaramasasi.com/haber/2076244/the-beatles-kimdir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.