Hz. Zülkarneyn (a.s) kimdir?

Kur'ân-ı Kerim'de Kehf suresinde bahsi geçen, Hz. Zülkarneyn'in peygamberliği konusunda kesin hükmü bulunmamaktadır. Peki, Kur'ân'da nasıl bahsedilir, Zülkarneyn ne demektir?
Büşra Ünal
|
24 Mart 2023, Cuma - 12:34
Hz. Zülkarneyn (a.s) kimdir?

Zülkarnenyn; kendisine büyük güç ve imkan verildiği bildirilen 'iki asır sahibi' demektir. 

Kur’an-ı Kerim'de Kehf suresinde bahsedilir Hz. Zülkarneyn a.s'dan.

Arapça bir kelime olan Zülkarney Zü, (e)l ve karneyn kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. 

Zü: Sahip, malik demektir. Karn; boynuz, perçem, zaman, güneş, tepe anlamlarına gelir. Karneyn; karn'ın ikili hali demektir. 

Bu yüzden Zülkarneyn kelimesi, 'iki boynuz sahibi şeklinde' tercüme edilir diyebiliriz. 

Kur'an'da efsanevi bir komutan veya kral olduğu anlaşılan  Zülkarneyn’in demir işlemeyi bildiği göz önüne alındığında, Demir Çağı'ndan sonra yaşadığı anlaşılır.

İslami kaynaklarda yer alan farklı bilgilere göre; Kehf Suresi 83-98. ayetlerinde geçen bu şahsın doğu ve batıya askeri seferler düzenlediği, insanlara tevhit inancına çağırdığı,başında boynuza benzer iki çıkıntının yer aldığı, tacının üstünde bakırdan iki boynuz bulunduğu, saçlarının ise iki örgülü olduğu,hem anne hem baba tarafından asil bir soya mensup olduğu, İran ve yunan asıllı iki soydan geldiği, büyük cesaretli olduğu için kendisine büyük bir ilim verildiği bilgisine ulaşıyoruz. Ve bu yeteneklerden dolayı Zülkarneyn lakabıyla anıldığı belirtiliyor.  Bunlardan dolayı Zülkarneyn lakabıyla anıldığı belirtilir.

HZ. ZÜLKARNEYN KİMDİR?

Zülkarneyn Aleyhisselam, doğu ve batıya yaptığı fetihlerle bilinir. Yeryüzünün tamamına hakim dört kişiden biri olduğu rivayet edilir.

İnsanları tevhide davet ettiği, inkarcıları başlarının iki tarafından vurdurduğu, başında boynuz şeklinde iki çıkıntını olduğu, tacının üstünde bakırdan iki boynuz bulunduğu, saçlarının iki örgülü olduğu, emrine ışık ve karanlığın verildiği, düşmanlarını adeta koç gibi vurup devirdiği, kendisine zahir ve batın ilmi verildiği için  Zülkarneyn diye anıldığı belirtilir.

ZÜLKARNEYN A.S NE ZAMAN YAŞADI?

ZÜLKARNEYN A.S'ın asıl ismi İskender'dir. 
İskender-i Zülkarneyn aleyhisselâm, Hazret-i İbrâhîm Aleyhisselâm zamanında yaşamıştır. Hatta onunla haccetmiş, duasını almıştır
Rivâyete göre Zülkarneyn Aleyhisselâm, teyzeoğlu Hızır Aleyhisselâm' a ordusunda kumandanlık vazifesi vermiştir. Kâfirlerle savaşmıştır. 
Ye’cûc ve Me’cûc kavmine karşı bakır ve demir karışımı bir set yapmıştır. Allah'ın dinini, tevhid akidesini yapmıştır. İnsanlara hakkı ve hakikati tebliğ etmiştir. 

HZ. ZÜLKARNEYN'İN KABRİ NEREDE?

Medîne-i Münevvere ile Şam arasında “Dûmetü’l-Cendel” denilen yerde vefât etti. Mekke civârında “Tihâme” dağlarına defnedildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2076347/hz-zulkarneyn-as-kimdir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.