Ziya Gökalp Kimdir?

Türkçü yazar Ziya Gökalp Türk edebiyatında en önemli yazar ve şairlerden biridir. Gerek eserleri ile gerekse de yaşantısı ile herkese örnek olmuştur. Ziya Gökalp Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Fikir Babam' dediği kişidir. Kısacası Ziya Gökalp kimdir sizler için araştırdık.
Büşra Ünal
|
24 Mart 2023, Cuma - 14:46
Ziya Gökalp Kimdir?

Ziya Gökalp, Yazar Toplum bilimci, şair ve siyasetçidir. Meclisi Mebusunda  ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekilliği yapmıştır. 

Ziya Gökalp Yaşamı?

Ziya Gökalp, 23 Mart 1876'da Diyarbakır'da dünyaya gelmiştir. Babası Tevfik Efendi, Vilayet Evrak Memuru'dur. Babasının ailesi 19. yy. başlarında Çermikten Diyarbakır'a göç etmiştir. 

Gökalp'in annesi Diyarbakır'ın köklü ailelerinden olan Pirinççizadelerden Zeliha Hanım'dır. Doğduğu ev bugün müze olarak kullanılmaktadır.

Ziya Gökalp, eğitimine ilk Diyarbakır'da başladı. 1886 yılında ilk olarak askeri ortaokula başladı. Askeri okulda ki hocası İsmail Hakkı Bey'in düşüncelerinden etkilenen Ziya Gökalp, burada ilk defa özgürlüğün önemini anladı. 

Askeri okulun son sınıfındayken babasını kaybetti. Okuldan mezun olduktan sonra amcasının yanında eğitimine devam etti. 

Lise eğitimi için Diyarbakır'da bir sivil liseye başlayan Ziya Gökalp'in lise hayatı çalkantılı geçti. 

Osmanlı İmparatorluğunda 'Padişahım Çok Yaşa' sloganına karşı 'Milletim Çok Yaşa' dedi. Bundan dolayı kendisine soruşturma açıldı.

1894'te sivil liseden ayrılan Ziya Gökalp, dil öğrenmeye karar vererek amcasının yanında Arapça ve Farsça öğrenmeye başladı. Aynı zamanda bir süre tasavvuf ilmiyle de ilgilendi. O dönemler de patlak veren kolera salgınından dolayı Doktor Abdullah Cevdet Bey ile tanıştı ve fikirlerinde etkilendi. Maddi sıkıntılar yaşayan Ziya Gökalp, eğitim hayatını bir türlü rayına oturtamadı. Bu durum da Ziya Gökalp'i intihara sürükledi. 

Ziya Gökalp'in Eserleri?

Ziya Gökalp'in Şiirleri?

  • Ali Kemal'e
  • Turan
  • Anne Sevgisi
  • Türkçe
  • Vatan
  • Asker Duası

http://www.ankaramasasi.com/haber/2076373/ziya-gokalp-kimdir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.