Türkiye-Mısır ilişkileri iyileşiyor

Mısırlı mevkidaşı Şukri ile ortak basın toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Mısır'la açtığımız yeni sayfayı ortak projelerle, başarı öyküleriyle doldurmak istiyoruz. Mısır ile bundan sonra Libya konusunda daha yakın işbirliği içinde çalışacağız" dedi.
Mevlüt Peker
|
13 Nisan 2023, Perşembe - 20:13
Türkiye-Mısır ilişkileri iyileşiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti için başkent Ankara’da bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şukri ile buluştu. Basın toplantısı sonrası iki bakan, Bakan Çavuşoğlu'nun kullandığı Dışişleri Bakanlığına ait TOGG ile Resmi Konut’a geldi.

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkiler, iki ülke Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Samih Şukri'nin Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmelerle iyileştiriliyor.

Çavuşoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülkenin yeni bir sayfa açmak istediğini belirterek, Mısır ile ortak projeler yürütmek ve başarı öyküleri yazmak istediklerini söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin Libya konusunda daha yakın bir işbirliği içinde olması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, Suriye konusunu da ele aldıklarını, ileriki süreçte yapılabilecek dörtlü toplantılar hakkında Şukri'yi bilgilendirdiğini aktardı.

Çavuşoğlu, Libya'da adil, hür ve şeffaf bir seçim yapılması gerektiğini, Mısır ile bu konuda görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.

Bölgedeki huzur ve bekasının her iki ülke için de önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, Fransa'da senatörlerin terör örgütü PKK/YPG teröristlerine onur madalyası vermesine ilişkin de "terörle mücadeledeki iki yüzlülüğün en güzel örneği" dedi.

Şukri: Türkiye ile tüm alanlarda iş birliklerimizi geliştirmek istiyoruz

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ise "Hiç şüphesiz enerji konusunda iş birliğimiz var. Türkiye, en fazla Mısır’dan LNG ithal eden ülkelerden biridir. Burada yatırımları var. Biz istiyoruz ki bütün alanlarda iş birliği artsın. Özellikle ticaret ve turizm konularında iş birliğinin daha fazla artmasını arzu ediyoruz" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Mısır'ın 2013'teki darbe sonrası iktidar değişikliği ile birlikte gerilmişti. Ancak son dönemde yapılan görüşmelerle birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sağlanmaya çalışılıyor. Türkiye, 2020'de Libya'da Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) desteklerken, Mısır ise Libya'nın doğusundaki Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nu (LUO) destekliyordu. Ancak son dönemde iki ülke arasında Libya konusunda yakınlaşma sağlanması bekleniyor.

Öte yandan Türkiye, Doğu Akdeniz'deki doğal gaz rezervleri konusunda Mısır ile işbirliği yapmayı planlıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2078670/turkiye-misir-iliskileri-iyilesiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.